Marockansk lammgryta

Varsågoda, helt seriöst världens godaste köttgryta! Hemma hos äter vi den i marockansk stil med bröd men den går lika bra att äta med ris eller bulgur. Receptet hittar ni nedan och räcker till 4-6 personer. Smidigast är det att tillaga den med tryckkokare, använder du en vanlig kastrull tar det lite längre tid.
This is seriously the world’s most delicious stew! We eat it Moroccan style with bread but it is just as good to eat with rice or bulgur. The recipe can be found below and lasts for 4-6 people. The easiest way is to cook it in a pressure cooker, with a regular pot, it takes a little longer.

Ingredients (stew):
1 kg lamb fillet
2 medium yellow onions
2 cloves garlic
1 teaspoon salt
1 teaspoon pepper
1 tsp ground ginger
1 bag saffron of 0.5 g
0.5 tsp ground cinnamon
olive oil
fresh coriander

1. Chop the onion and garlic finely.
2. Cut the meat into cubes of approximately 1,5×1,5 cm.
3. Pour a few tablespoons of olive oil in the bottom of the pressure cooker and let warm up before you add the onions, garlic and meat.
4. Add spices and coriander. Brown the meat in a few minutes on high heat and cover with water.
5. Put on the lid and continue to cook on high heat until a pressure is reached, and then lower the medium heat. Let the meat cook in about 1-1.5 hours.
6. In the meantime, you can prepare the plums.

Ingredients (plums):
250 g seedless plums
1 tbsp honey
2 tbsp caster sugar
0.5 tsp ground cinnamon

1. Add the plums in a saucepan and cover with water. Simmer on low heat with the lid half on. They are ready when they have softened, after about 15-30 minutes.
2. Drain the plums and add about 1 cup of water from the stew. Add the honey, cinnamon and granulated sugar, and let the plums simmer for another 10 minutes.
 
Decoration:
sesame seeds
roasted almonds

Serve the meat and plums together and decorate with sesame seeds and roasted almonds.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Marockansk lammgryta

Portioner: 4-6

Ingredienser

Ingredienser (gryta):
1 kg lammfilé 
2 mellanstora gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 tsk malen ingefära
1 påse saffran à 0,5 g
0,5 tsk malen kanel
olivolja
färsk koriander

Ingredienser (plommon):
250 g kärnfria plommon
1 msk flytande honung
2 msk strösocker
0,5 tsk malen

Dekoration:
sesamfrön
rostade mandlar
Servera köttet och plommonen tillsammans och dekorera med sesmfrön och rostade mandlar.

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 4-6st

Ingredienser

Ingredienser (gryta):
1 kg lammfilé 
2 mellanstora gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 tsk malen ingefära
1 påse saffran à 0,5 g
0,5 tsk malen kanel
olivolja
färsk koriander

Ingredienser (plommon):
250 g kärnfria plommon
1 msk flytande honung
2 msk strösocker
0,5 tsk malen

Dekoration:
sesamfrön
rostade mandlar
Servera köttet och plommonen tillsammans och dekorera med sesmfrön och rostade mandlar.

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Gryta: Hacka lök och vitlök fint.
  2. Skär köttet i tärningar om ca 1,5×1,5 cm.
  3. Häll några msk olivolja i botten på tryckkokaren och låt värmas upp innan du har i lök, vitlök och kött.
  4. Tillsätt kryddorna och koriandern. Bryn köttet i några minuter på hög värme och täck med vatten.
  5. Lägg på locket och fortsätt tillaga på högsta värme tills ett tryck uppstått och sänk sedan till medelvärme.Låt köttet tillagas i ca 1-1,5 timmar.
  6. Under tiden kan du förbereda plommonen.
  7. Plommon: Lägg plommonen i en kastrull och täck med vatten. Sjud på låg värme med locket halvt på. De är klara när de har mjuknat ordentligt, efter ca 15-30 minuter.
  8. Häll av vattnet och tillsätt ca 1 dl av grytvattnet. Blanda i honungen, strösocker och kanel och låt plommonen sjuda i ytterligare 10 minuter.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Gryta: Hacka lök och vitlök fint.
  2. Skär köttet i tärningar om ca 1,5×1,5 cm.
  3. Häll några msk olivolja i botten på tryckkokaren och låt värmas upp innan du har i lök, vitlök och kött.
  4. Tillsätt kryddorna och koriandern. Bryn köttet i några minuter på hög värme och täck med vatten.
  5. Lägg på locket och fortsätt tillaga på högsta värme tills ett tryck uppstått och sänk sedan till medelvärme.Låt köttet tillagas i ca 1-1,5 timmar.
  6. Under tiden kan du förbereda plommonen.
  7. Plommon: Lägg plommonen i en kastrull och täck med vatten. Sjud på låg värme med locket halvt på. De är klara när de har mjuknat ordentligt, efter ca 15-30 minuter.
  8. Häll av vattnet och tillsätt ca 1 dl av grytvattnet. Blanda i honungen, strösocker och kanel och låt plommonen sjuda i ytterligare 10 minuter.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
s
s
8 years ago

Aluminum tajin, va annorlunda 🙂

Anonymous
8 years ago

In englishhhh please! 🙁

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?