
Idag var min fina mamma och mina syskon på besök! MIn dotter älskar när det är fullt hus här så hon däckade så snart de gått hem. Eftersom det inte är varje dag mamma har möjlighet att komma hit (super lång resväg och vi är typ aldrig lediga samma dagar) så slog jag på stort – gjorde marockansk couscous med lammkött och till efterrätt blev det en bakelse som jag har bakat sen många år tillbaka: citroncheesecake. Det är min mammas favorit och även om hon normalt sätt inte gillar sött så tar hon gärna mer än en bit av den här cheesecaken.
Det är verkligen en perfekt kombination med den crunchiga digestivebotten, den krämiga färskostfyllningen och den fräsha lemoncurd spegeln – funkar i alla lägen!
Ingredienser (botten):
ca 15 digestivekex
75 g smör
Gör såhär:
1. Smält smöret.
2. Kör kexen i en mixer. Häll över kexsmulorna i en skål och blanda med det smälta smöret.
3. Tryck ut kexblandningen i en form med avtagbar kant (ca 24 cm i diameter) och ställ i kylskåpet.
Ingredienser (lemoncurd):
2 citroner
2 ägg
4 dl florsocker
75 g smör
Gör såhär:
1. Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. Spara 1 tsk till fyllningen.
2. Pressa ut 1 dl saft ur citronerna.
3. Vispa samman alla ingredienserna till curden förutom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. 4. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen.
5. Låt den svalna helt medan du gör fyllningen.
Ingredienser (fyllning):
3 dl vispgrädde
300 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet citronskal
0,5 dl kokosflingor
Gör såhär:
1. Vispa grädden men inte för länge, det ska finnas marginal att fortsätta vispa ner resten av ingredienserna utan att det hinner bli smör.
2. Ha ner philadelphiaost, vaniljsocker, kokosflingor och rivet citronskal och fortsätt vispa tills du fått en krämig konsistens.
3. Häll ner fyllningen i springformen över kexbotten och ställ formen i frysen tills den stelnat helt.
4. Avsluta med att hälla lemoncurden över fyllningen. Låt stå i kyl tills den ska serveras!
Jag vet inte ifall du vill eller har några planer på det men det hade varit roligt att få ta del av dina mat recept också 🙂
Tack för en bra blogg.
Tack för din kommentar! Lägger jätte gärna ut mina matrecept också emmellanåt 🙂
Varför har jag inte upptäckt din blogg tidigare?? Såå duktig du är! Såg denna cheesecake nu och ska göra den nuuuu 😍
Super mumsigt 😀