Blåbärsmuffins

Häromdagen var jag, min vän, och min dotter ute och plockade blåbär. För mig var det premiär, innan dess hade jag aldrig varit ute och plockat blåbär så det var verkligen en fin första upplevelse att vara med om med min egen dotter. Det var förvånansvärt lugnande, inte alls jobbigt eller bökigt! Tiden flög iväg och vi hade helt klart kunna hänga där tills solen gått ner om det inte va för att jag slängde ett öga på klockan och insåg att vi varit ute i tre timmar!
Jag har velat baka med blåbär sedan dess och efter en låååång jobbhelg så fick jag äntligen ställa mig i köket och baka! Det blev dessa saftiga blåbärsmuffins med crumble topping. De är godast när de fått svalna helt och hållet men gissa om det va svårt att vänta!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Blåbärsmuffins

Ingredienser

Ingredienser (topping):
3 msk strösocker
3 msk brunt rörsocker strö
0,75 dl vetemjöl
50 g smör

Ingredienser (muffins):
5 dl färska blåbär
2,75 dl + 1 tsk strösocker
1 msk vatten
6 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 stora ägg
50 g osaltat smör
0,5 dl neutral olja
2,5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Ingredienser (topping):
3 msk strösocker
3 msk brunt rörsocker strö
0,75 dl vetemjöl
50 g smör

Ingredienser (muffins):
5 dl färska blåbär
2,75 dl + 1 tsk strösocker
1 msk vatten
6 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 stora ägg
50 g osaltat smör
0,5 dl neutral olja
2,5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Topping: Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt sedan lite smör i taget under fortsatt omrörning med gaffel tills du får en smulig konsistens. Ställ åt sidan.
  4. Muffins: Lägg hälften av de färska blåbären i en kastrull tillsammans med vattnet och 1 tsk strösocker.
  5. Värm upp blåbären på högsta värmen och mosa dem med gaffel under tiden. Fortsätt rör om tills blåbärsmoset blivit tjock. Detta tar ca 6 min.
  6. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Ställ åt sidan.
  7. Smält smöret.
  8. I en annan skål, vispa ägg och socker vitt och poröst med elvisp. Rör försiktigt ner smör och neutral olja. Tillsätt därefter mjölk och vaniljsocker.
  9. Med hjälp av en slickepott blandar du försiktigt ihop äggsmeten, mjölblandningen och resten av de färska blåbären.
  10. Fördela muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll varje form generöst med smet och ringla ca 1 tsk av blåbärsmoset över varje muffins.
  11. Lägg generöst med topping på varje muffins och grädda muffinsarna i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Låt svalna ordentligt innan servering (om du kan vänta dvs :p)!

Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Topping: Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt sedan lite smör i taget under fortsatt omrörning med gaffel tills du får en smulig konsistens. Ställ åt sidan.
  4. Muffins: Lägg hälften av de färska blåbären i en kastrull tillsammans med vattnet och 1 tsk strösocker.
  5. Värm upp blåbären på högsta värmen och mosa dem med gaffel under tiden. Fortsätt rör om tills blåbärsmoset blivit tjock. Detta tar ca 6 min.
  6. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Ställ åt sidan.
  7. Smält smöret.
  8. I en annan skål, vispa ägg och socker vitt och poröst med elvisp. Rör försiktigt ner smör och neutral olja. Tillsätt därefter mjölk och vaniljsocker.
  9. Med hjälp av en slickepott blandar du försiktigt ihop äggsmeten, mjölblandningen och resten av de färska blåbären.
  10. Fördela muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll varje form generöst med smet och ringla ca 1 tsk av blåbärsmoset över varje muffins.
  11. Lägg generöst med topping på varje muffins och grädda muffinsarna i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Låt svalna ordentligt innan servering (om du kan vänta dvs :p)!

Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
11 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sanna
8 years ago

MUMS! Vad gott 😀

ɑ n n i k ɑ
8 years ago

Mums!

Chanel
Chanel
3 years ago

😍 Ska det inte vara strösocker i muffinssmeten?

Emma
Emma
1 year ago

Hej, går det att använda frysta blåbär till detta recept?

Viktoria
Viktoria
Svara till  camillahamid
11 months ago

Ska bären isåfall vara tinade eller frysta? 🙂

Emelie
Emelie
1 year ago

Hur många blir det?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?