
Häromdagen var jag, min vän, och min dotter ute och plockade blåbär. För mig var det premiär, innan dess hade jag aldrig varit ute och plockat blåbär så det var verkligen en fin första upplevelse att vara med om med min egen dotter. Det var förvånansvärt lugnande, inte alls jobbigt eller bökigt! Tiden flög iväg och vi hade helt klart kunna hänga där tills solen gått ner om det inte va för att jag slängde ett öga på klockan och insåg att vi varit ute i tre timmar!

Jag har velat baka med blåbär sedan dess och efter en låååång jobbhelg så fick jag äntligen ställa mig i köket och baka! Det blev dessa saftiga blåbärsmuffins med crumble topping. De är godast när de fått svalna helt och hållet men gissa om det va svårt att vänta!

Ingredienser (topping):
3 msk strösocker
3 msk brunt rörsocker strö
0,75 dl vetemjöl
50 g smör
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 220 grader.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt sedan lite smör i taget under fortsatt omrörning med gaffel tills du får en smulig konsistens. Ställ åt sidan.
Ingredienser (muffins):
5 dl färska blåbär
2,75 dl + 1 tsk strösocker
1 msk vatten
6 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 stora ägg
50 g osaltat smör
0,5 dl neutral olja
2,5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
1. Lägg hälften av de färska blåbären i en kastrull tillsammans med vattnet och 1 tsk strösocker.
2. Värm upp blåbären på högsta värmen och mosa dem med gaffel under tiden. Fortsätt rör om tills blåbärsmoset blivit tjock. Detta tar ca 6 min.
3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Ställ åt sidan.
4. Smält smöret.
5. I en annan skål, vispa ägg och socker vitt och poröst med elvisp. Rör försiktigt ner smör och neutral olja. Tillsätt därefter mjölk och vaniljsocker.
6. Med hjälp av en slickepott blandar du försiktigt ihop äggsmeten, mjölblandningen och resten av de färska blåbären.
7. Fördela muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll varje form generöst med smet och ringla ca 1 tsk av blåbärsmoset över varje muffins.
8. Lägg generöst med topping på varje muffins och grädda muffinsarna i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Låt svalna ordentligt innan servering (om du kan vänta dvs :p)!
MUMS! Vad gott 😀
Mums!
😍 Ska det inte vara strösocker i muffinssmeten?
Hejhej! Ursäkta sent svar <3 jo, "2,75 dl + 1 tsk strösocker" 🙂
Hej, går det att använda frysta blåbär till detta recept?
Hejhej, det kan man! 🥰
Hur många blir det?
Hejhej! 15 stycken 🙂