3 tips för att lyckas med bakning

bakskola
De bästa tipsen för att lyckas med bakning!
Foto: Ulrika Pousette

3 tips som hjälper dig att lyckas med bakningen.

Bakning är så mycket mer än att blanda ihop ett gäng ingredienser som värms upp i ugnen. Mitt riktigt stora bakintresse började i årskurs tre efter min första hemkunskapslektion (minns att vi bakade scones) och sen dess har jag hunnit göra många missar som jag lärt mig av. Här är några av dem som gör rätt stor skillnad för sannolikheten att lyckas med bakningen. Varmt välkommen till min bakskola del 1!

1. Tålamod är en dygd

Antingen så är man så sugen att man inte kan vänta de där 30 minutrarna som degen behöver jäsa eller vila i kylen, eller så kommer gästerna närsomhelst. Man tänker att det nog inte gör så mycket om man bara väntar 20 minuter. Men jo, det gör skillnad. Och varje gång blir man lika besviken. Läxa lärd nummer #1: låt det ta sin tid.

2. Håll avståndet på bakplåten

Vi har nog alla varit med om att man skulle kunna klämma in två till bullar eller kakor på plåten för att slippa köra en till men sen glömmer man att de jäser i ungnen och istället för flera bakverk så har man ett stort, lika stort som plåten själv. Hellre fler plåtar och snygga kakor liksom.

3. Vispa, knåda, vispa!

Inser nu att jag börjar framstå som en lat jävel i min bakhistorik men när jag precis börjat få in snitsen med att baka och så så trodde jag inte att man behövde knåda eller vispa mer när ingredienserna börjat gå ihop. På senare år har jag dock lärt mig att en fluffig kaka ges av ordentligt vispade ägg och socker och ett saftigt bröd ges av att knåda degen i minst 10 minuter. När man tror att det är klart ska man köra lite till.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x