Zeinas huvudrätt – Makloubeh med lammlägg

Fotograf: Albin Hag

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Zeinas huvudrätt – Makloubeh med lammlägg

Portioner: 6-8

Ingredienser

Makloubeh
1 aubergine
1 blomkålshuvud
2 st potatisar
6 dl långkornigt ris
Kryddor
2 st hönsbuljongtärningar utspädd i hett vatten
1,5 tsk sjukryddor
1 tsk kanel
1 tsk gurkmeja
Salt & svartpeppar
Fritering
Rapsolja
Garnering
Om man gillar nötter kan man garnera med stekta pinjenötter och mandlar

Lammlägg med smak av Palestina
4 st lammlägg
3 st gula lökar
4 st vitlöksklyftor
1 citron
Olivolja
Kryddor
2 msk sumak
2 tsk sjukryddor
1 tsk kummin
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk kardemummapulver
1 krm riven muskotnöt
2 tsk salt
0,5 dl granatäppelsirap
Garnering
Ca 2-3 tsk sumak

Tarator, vitlökssås
1 dl tahina (sesampasta)
1 dl vatten
Saften från en citron
1 vitlöksklyfta
Ca 0,5 tsk salt

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Makloubeh
1 aubergine
1 blomkålshuvud
2 st potatisar
6 dl långkornigt ris
Kryddor
2 st hönsbuljongtärningar utspädd i hett vatten
1,5 tsk sjukryddor
1 tsk kanel
1 tsk gurkmeja
Salt & svartpeppar
Fritering
Rapsolja
Garnering
Om man gillar nötter kan man garnera med stekta pinjenötter och mandlar

Lammlägg med smak av Palestina
4 st lammlägg
3 st gula lökar
4 st vitlöksklyftor
1 citron
Olivolja
Kryddor
2 msk sumak
2 tsk sjukryddor
1 tsk kummin
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk kardemummapulver
1 krm riven muskotnöt
2 tsk salt
0,5 dl granatäppelsirap
Garnering
Ca 2-3 tsk sumak

Tarator, vitlökssås
1 dl tahina (sesampasta)
1 dl vatten
Saften från en citron
1 vitlöksklyfta
Ca 0,5 tsk salt

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Börja med köttet då det ska gotta sig i ugnen i cirka åtta timmar.

  1. Lammlägg med smak av Palestina: Hetta upp olja i en stekpanna och bryn lammläggen tills de får en fin stekyta runtom. Lägg i en ugnssäker gryta, gärna gjutjärn. Blanda ihop alla kryddor i en liten skål.
  2. Värm ugnen till 125° (över och under värme).
  3. Hacka löken i grova tärningar eller strimlor. Hetta upp ca 0,5 dl olivolja. Stek löken långsamt på medelvärme i ca 15 min. Strö över kryddblandningen, riv vitlök över och stek löken i ca 10 min till. Löken ska få en fin gyllene färg och stekas långsamt oljan. Mosa inte sönder löken, rör om varsamt med jämna mellanrum.
  4. Lägg den stekta löken över köttet, ringla granatäppelsirap över, pressa citron och strö hälften av sumaken över. Häll ca 4 dl kokhett vatten över och tillaga i ugnen i ca 8 timmar.
  5. Makloubeh: Tvätta riset och lägg i en skål, häll över ljummet vatten och låt stå i 30 min.
  6. Skär grönsakerna i bitar. Hetta upp olja och stek potatis, aubergine och blomkål i omgångar tills de får en fin gyllene färg. Låt rinna av på papper.
  7. Sila av riset och krydda med alla kryddor och buljongen. Lägg först bakplåtspapper i botten av grytan. Arrangera aubergine på sidorna, varva sedan blomkål och potatis.
  8. Häll över det kryddade riset och avsluta med kokande vatten. Vattnet ska precis täcka riset. Lägg på ett lock grytan. Koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme och låt tillagas långsamt tills riset är helt genomkokt. Koktiden varierar beroende på riset, ca 20-30 min är en lagom tid. Tillsätt eventuellt mer vatten om riset känns för torrt.
  9. Låt riset svalna i grytan en stund. Lägg sedan på en bricka och vänd på den upp och ner.  Gillar du nötter kan du garnera riset med stekt mandel och pinjenötter.
  10. Tarator (vitlökssås): Lägg alla ingredienser i en skål. Mixa gärna såsen med en handmixer eller elvisp för bäst konsistens. Mixa i ca 1 min tills såsen har blandats samman väl. Smaka av och “krydda” eventuellt mer.  Förvara i kylen en stund innan servering.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Börja med köttet då det ska gotta sig i ugnen i cirka åtta timmar.

  1. Lammlägg med smak av Palestina: Hetta upp olja i en stekpanna och bryn lammläggen tills de får en fin stekyta runtom. Lägg i en ugnssäker gryta, gärna gjutjärn. Blanda ihop alla kryddor i en liten skål.
  2. Värm ugnen till 125° (över och under värme).
  3. Hacka löken i grova tärningar eller strimlor. Hetta upp ca 0,5 dl olivolja. Stek löken långsamt på medelvärme i ca 15 min. Strö över kryddblandningen, riv vitlök över och stek löken i ca 10 min till. Löken ska få en fin gyllene färg och stekas långsamt oljan. Mosa inte sönder löken, rör om varsamt med jämna mellanrum.
  4. Lägg den stekta löken över köttet, ringla granatäppelsirap över, pressa citron och strö hälften av sumaken över. Häll ca 4 dl kokhett vatten över och tillaga i ugnen i ca 8 timmar.
  5. Makloubeh: Tvätta riset och lägg i en skål, häll över ljummet vatten och låt stå i 30 min.
  6. Skär grönsakerna i bitar. Hetta upp olja och stek potatis, aubergine och blomkål i omgångar tills de får en fin gyllene färg. Låt rinna av på papper.
  7. Sila av riset och krydda med alla kryddor och buljongen. Lägg först bakplåtspapper i botten av grytan. Arrangera aubergine på sidorna, varva sedan blomkål och potatis.
  8. Häll över det kryddade riset och avsluta med kokande vatten. Vattnet ska precis täcka riset. Lägg på ett lock grytan. Koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme och låt tillagas långsamt tills riset är helt genomkokt. Koktiden varierar beroende på riset, ca 20-30 min är en lagom tid. Tillsätt eventuellt mer vatten om riset känns för torrt.
  9. Låt riset svalna i grytan en stund. Lägg sedan på en bricka och vänd på den upp och ner.  Gillar du nötter kan du garnera riset med stekt mandel och pinjenötter.
  10. Tarator (vitlökssås): Lägg alla ingredienser i en skål. Mixa gärna såsen med en handmixer eller elvisp för bäst konsistens. Mixa i ca 1 min tills såsen har blandats samman väl. Smaka av och “krydda” eventuellt mer.  Förvara i kylen en stund innan servering.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?