Zeinas efterrätt – Layali lubnan med kataifi

Fotograf: Albin Hag

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Zeinas efterrätt – Layali lubnan med kataifi

Portioner: ca 10 bitar

Ingredienser

150 g kataifi (hittas främst i butiker som säljer produkter från Mellanöstern)
50 g smör
1 liter mjölk (3% fetthalt)
2 dl mannagryn
2 tsk vaniljsocker
Topping
50 g kataifi
25 g smör
3 dl vispgrädde
Finhackad pistage
Färska bär (valfritt)
Sirap
3 dl socker
1,5 dl vatten
3 droppar citronsaft
1 tsk apelsinblommsvatten eller rosenvatten

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: ca 10 bitarst

Ingredienser

150 g kataifi (hittas främst i butiker som säljer produkter från Mellanöstern)
50 g smör
1 liter mjölk (3% fetthalt)
2 dl mannagryn
2 tsk vaniljsocker
Topping
50 g kataifi
25 g smör
3 dl vispgrädde
Finhackad pistage
Färska bär (valfritt)
Sirap
3 dl socker
1,5 dl vatten
3 droppar citronsaft
1 tsk apelsinblommsvatten eller rosenvatten

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Gör sirapen först. Koka upp allting under omrörning. Låt små puttra i ca 5-7 min på svag värme och låt kallna innan servering. Täck den så fort den svalnat och förvara i kyl eller rumstemperatur.
  2. Värm ugnen till 200°. Lägg 150 g kataifitrådar i en springform, häll smält smör över och blanda allting med händerna. Sprid ut kataifitrådarna jämnt i formen och se till att du får en kant med trådar som går upp i springformens sidor. Baka trådarna gyllene i ugnen i ca 10-12 min, ha koll på formen trådarna kan lätt brännas vid. Ställ formen åt sidan och börja förbereda fyllningen.
  3. Koka upp mannagryn, mjölk och vaniljsocker under omrörning. Låt småputtra 3-4 min. Rör om så det inte bränns vid i botten av grytan. Låt svalna nån minut. Häll mannagrynsgröten i springformen över kataifitrådarna, låt svalna i rumstemperatur och låt sedan stelna och kallna i kylen, ca 2 timmar.
  4. Värm ugnen till 200°. Lägg 50 g kataifitrådar i en ugnsform och blanda med 25 g smält smör. Rosta gyllene i ugnen i ca 10 min. Finhacka nötterna och vispa grädden. Toppa kakan med kataifitrådarna, spritsa med grädde och toppa med nötter och bär.
  5. Dela i portionsbitar och ringla sirap över varje bit precis innan servering.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Gör sirapen först. Koka upp allting under omrörning. Låt små puttra i ca 5-7 min på svag värme och låt kallna innan servering. Täck den så fort den svalnat och förvara i kyl eller rumstemperatur.
  2. Värm ugnen till 200°. Lägg 150 g kataifitrådar i en springform, häll smält smör över och blanda allting med händerna. Sprid ut kataifitrådarna jämnt i formen och se till att du får en kant med trådar som går upp i springformens sidor. Baka trådarna gyllene i ugnen i ca 10-12 min, ha koll på formen trådarna kan lätt brännas vid. Ställ formen åt sidan och börja förbereda fyllningen.
  3. Koka upp mannagryn, mjölk och vaniljsocker under omrörning. Låt småputtra 3-4 min. Rör om så det inte bränns vid i botten av grytan. Låt svalna nån minut. Häll mannagrynsgröten i springformen över kataifitrådarna, låt svalna i rumstemperatur och låt sedan stelna och kallna i kylen, ca 2 timmar.
  4. Värm ugnen till 200°. Lägg 50 g kataifitrådar i en ugnsform och blanda med 25 g smält smör. Rosta gyllene i ugnen i ca 10 min. Finhacka nötterna och vispa grädden. Toppa kakan med kataifitrådarna, spritsa med grädde och toppa med nötter och bär.
  5. Dela i portionsbitar och ringla sirap över varje bit precis innan servering.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?