Linssoppa – Shorbet adas
- Börja med att skölja linserna och ställ åt sidan.
- Hacka löken och stek på medelvärme i olivolja, tills de är glansiga och gyllenbruna.
- Ha ner linserna, buljongen och kryddorna, fortsätt steka en stund.
- Häll över vattnet och låt koka upp, sänk sedan till medelvärme och låt koka i ungefär 30-45 minuter. Rör om då och då så inte linserna fastnar i botten. Späd ut med eventuellt mer vatten om soppan blir för tjock.
- Du kan antingen låta soppan vara som den är eller mixa den slät med en stavmixer, justera därför vattnet utefter ditt val.
- Smaka av kryddorna, tillsätt eventuellt mer.
- Servera soppan i skålar, toppa med finhackad persilja, rostad lök, ringa lite olivolja och servera med en citronklyfta. Hoppas att det ska smaka!
Brödpudding – Esh el saraya
- Koka sockerlagen genom att ha ner socker, vatten, rosvatten och citronsaft i en kastrull. Rör om tills sockret har löst upp sig och låt småputtra i ca 10-15 minuter. Ställ åt sidan för att svalna.
- Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Skär bort kanterna på brödskivorna och lägg dem i ett lager i en ugnsplåt/form. Rosta brödet i ugnen tills de fått en fin färg och ta ut plåten.
- Häll över sockerlag så det precis täcker brödskivorna och ställ åt sidan för att dra åt sig.
- Mjölkpuddingen gör du genom att blanda ner alla ingredienser för den, i en kastrull och koka upp under konstant omrörning, tills smeten har börjat tjockna.
- Toppa brödskivorna med mjölkpuddingen genom att hälla den genom en finmaskig sil över formen.
- Ställ formen i kylskåpet i minst fyra timmar, men helst över natten, och garnera sedan med finhackade pistagenötter. Hoppas att det ska smaka!