Yousifs linssoppa & esh el saraya

Fotograf: Albin Hag

Avsnitt 5 av min Ramadan-serie ”Iftar med…” på min YouTube-kanal, gästas av ingen mindre än komikern, producenten & regissören Yousef Jawad från JuiceBox 😍🔥 Det blir lite tjafsigt och hans mamma kanske skäller ut mig men det blev en god Iftar iallafall… 😂 det bjöds på linssoppa – shorbet adas och till efterrätt blev det “esh el saraya”, en brödpudding toppad med pistagenötter. Shout-out till Zeina för vägledning i recepten! Recept och avsnitt hittar du nedan!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Yousifs linssoppa & esh el saraya

Ingredienser

Linssoppa – Shorbet adas
4 dl röda linser
1 liter vatten
1 gul lök, finhackad
1 grönsaksbuljong
1 tsk spiskummin
Salt & peppar, efter smak
Toppa med
Finhackad persilja
Rostad lök
Ringa lite olivolja
Citron, delad i klyftor

Brödpudding – Esh el saraya
Sockerlag
5 dl socker
2,5 dl vatten
1 msk rosenvatten
1 msk citronsaft
Mjölkpudding
1,5 liter mjölk
1 msk rosenvatten (eller 1 msk vaniljsocker)
4,5 msk majsstärkelse
4,5 msk vetemjöl
Garnering
2 dl finhackade pistagenötter

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:

Linssoppa – Shorbet adas

  1. Börja med att skölja linserna och ställ åt sidan.
  2. Hacka löken och stek på medelvärme i olivolja, tills de är glansiga och gyllenbruna.
  3. Ha ner linserna, buljongen och kryddorna, fortsätt steka en stund.
  4. Häll över vattnet och låt koka upp, sänk sedan till medelvärme och låt koka i ungefär 30-45 minuter. Rör om då och då så inte linserna fastnar i botten. Späd ut med eventuellt mer vatten om soppan blir för tjock.
  5. Du kan antingen låta soppan vara som den är eller mixa den slät med en stavmixer, justera därför vattnet utefter ditt val.
  6. Smaka av kryddorna, tillsätt eventuellt mer.
  7. Servera soppan i skålar, toppa med finhackad persilja, rostad lök, ringa lite olivolja och servera med en citronklyfta. Hoppas att det ska smaka!

Brödpudding – Esh el saraya

  1. Koka sockerlagen genom att ha ner socker, vatten, rosvatten och citronsaft i en kastrull. Rör om tills sockret har löst upp sig och låt småputtra i ca 10-15 minuter. Ställ åt sidan för att svalna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Skär bort kanterna på brödskivorna och lägg dem i ett lager i en ugnsplåt/form. Rosta brödet i ugnen tills de fått en fin färg och ta ut plåten.
  3. Häll över sockerlag så det precis täcker brödskivorna och ställ åt sidan för att dra åt sig.
  4. Mjölkpuddingen gör du genom att blanda ner alla ingredienser för den, i en kastrull och koka upp under konstant omrörning, tills smeten har börjat tjockna.
  5. Toppa brödskivorna med mjölkpuddingen genom att hälla den genom en finmaskig sil över formen.
  6. Ställ formen i kylskåpet i minst fyra timmar, men helst över natten, och garnera sedan med finhackade pistagenötter. Hoppas att det ska smaka!
Video:

Linssoppa – Shorbet adas

  1. Börja med att skölja linserna och ställ åt sidan.
  2. Hacka löken och stek på medelvärme i olivolja, tills de är glansiga och gyllenbruna.
  3. Ha ner linserna, buljongen och kryddorna, fortsätt steka en stund.
  4. Häll över vattnet och låt koka upp, sänk sedan till medelvärme och låt koka i ungefär 30-45 minuter. Rör om då och då så inte linserna fastnar i botten. Späd ut med eventuellt mer vatten om soppan blir för tjock.
  5. Du kan antingen låta soppan vara som den är eller mixa den slät med en stavmixer, justera därför vattnet utefter ditt val.
  6. Smaka av kryddorna, tillsätt eventuellt mer.
  7. Servera soppan i skålar, toppa med finhackad persilja, rostad lök, ringa lite olivolja och servera med en citronklyfta. Hoppas att det ska smaka!

Brödpudding – Esh el saraya

  1. Koka sockerlagen genom att ha ner socker, vatten, rosvatten och citronsaft i en kastrull. Rör om tills sockret har löst upp sig och låt småputtra i ca 10-15 minuter. Ställ åt sidan för att svalna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Skär bort kanterna på brödskivorna och lägg dem i ett lager i en ugnsplåt/form. Rosta brödet i ugnen tills de fått en fin färg och ta ut plåten.
  3. Häll över sockerlag så det precis täcker brödskivorna och ställ åt sidan för att dra åt sig.
  4. Mjölkpuddingen gör du genom att blanda ner alla ingredienser för den, i en kastrull och koka upp under konstant omrörning, tills smeten har börjat tjockna.
  5. Toppa brödskivorna med mjölkpuddingen genom att hälla den genom en finmaskig sil över formen.
  6. Ställ formen i kylskåpet i minst fyra timmar, men helst över natten, och garnera sedan med finhackade pistagenötter. Hoppas att det ska smaka!

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar