Vitlöksgifflar

Fotograf: Ulrika Pousette

Dessa vitlöksgifflar är fluffiga, smöriga och fyllda med underbar smak av vitlök och persilja. De är perfekta att servera som tillbehör till soppa, sallad eller en god middag – men är lika ljuvliga att äta precis som de är! Med en mjuk och luftig deg som penslas med ett smakrikt vitlökssmör direkt efter gräddningen blir dessa gifflar helt oemotståndliga.

Att baka vitlöksgifflar hemma är enklare än du tror! Degen knådas till en elastisk konsistens och får jäsa två gånger för att bli riktigt fluffig. Gifflarna formas genom att kavla ut och rulla degen till små halvmåneformade bröd som sedan gräddas gyllene i ugnen. Slutligen penslas de med ett smör som smälter in i brödet och ger en fantastisk smak av vitlök och persilja.

Det här receptet ger 16 stycken gyllenbruna vitlöksgifflar som passar perfekt till både vardag och fest.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

vitlöksgifflar

Vitlöksgifflar

Portioner: 16 st

Ingredienser

Gifflar
25 g jäst
4 dl mjölk
2 msk strösocker
120 g smör
700 g vetemjöl
2 tsk salt
1 ägg att pensla med

Vitlökssmör
100 g smör
4 vitlöksklyftor
1 kruka färsk persilja
2 krm salt

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken och sockret.
  2. När jästen har löst upp sig i mjölk- och sockerblandningen har du ner rumstempererat smör, ägg, hälften av mjölet och salt. Arbeta ihop detta till en kladdig deg.
  3. Fortsätt knåda degen samtidigt som du tillsätter resten av vetemjölet, lite i taget.
  4. När du fått en elastisk och lite klibbig deg som släpper från degbunkens kanter, så är det dags att jäsa degen en första gång. Täck bunken och låt jäsa till dubbel storlek i ca 60-90 minuter.
  5. När degen har jäst färdigt är det dags att sätta ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Dela sedan degen i 16 lika stora delar. Kavla ut varje del till en lång remsa och rulla sedan degremsan till en giffel. Se videon här för att se hur man gör.
  6. Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg gifflarna på den. Täck plåten med plastfolie och en kökshandduk och låt gifflarna jäsa i ytterligare 30 minuter.
  7. Pensla gifflarna med ett uppvispat ägg, en skvätt vatten och en liten nypa salt. Grädda gifflarna i mitten av ugnen i ungefär 15-20 minuter, eller tills dem fått en fin gyllenbrun färg.
  8. Under tiden gifflarna gräddas kan du göra vitlökssmöret. Ha ner smör, riven vitlök, salt och finhackad persilja i en kastrull och låt smälta under omrörning.
  9. Pensla gifflarna med vitlökssmöret när gifflarna har gräddats färdigt och precis kommit ut ur ugnen. Hoppas att det ska smaka!

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?