
Härligt segmjuka cookies med mandelmassa och knäckig nöttosca på toppen. Dessa toscacookies bara smälter i munnen och är beroendeframkallande goda.
Receptet ger ca 20 cookies.
Ingredienser (cookies):
100 g mandelmassa
200 g mjukt, rumstempererat smör
0,5 dl strösocker
2 dl brunt, farinsocker strö
1 ägg
4,25 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
Ingredienser (toscaglasyr):
3 dl naturella nötter av valfri sort (jag använde pistagenötter och mandelflarn)
0,5 dl vispgrädde
50 g smör
0,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 nypa salt
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Riv mandelmassan grovt i ett rivjärn och vispa ihop tillsammans med smör, strösocker och farinsocker krämigt med elvisp i en bunke.
- Tillsätt ägget och vispa lite till.
- Ha sedan i vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena. Arbeta ihop bara precis tills det blir en kladdig deg. Låt stå i kylen i minst 30 minuter.
- Under tiden kan du göra toscasmeten. Hacka nötterna grovt (hacka ej mandelflarnen). Ställ åt sidan.
- Smält ihop vispgrädde, smör, strösocker, sirap och salt i en kastrull under omrörning i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och och tjockna samtidigt som du rör om hela tiden. När smeten fått lite gyllenbrun färg tar du bort kastrullen från värmen och rör i nötterna.
- Skopa upp degen med en glasskopa eller rulla degen till bollar (ca 20 stycken) och placera med generösa mellanrum på plåtar med bakplåtspapper.
- Gör en grop i varje kaka och fyll varje grop med generöst med toscasmet.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen, 1 plåt i taget i ca 15 minuter. Låt kakorna svalna på eftervärme på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.
TIPS!
- Gör kakorna äggfria genom att byta ut ägget mot 2 msk vatten.
- Gör kakorna glutenfria genom att byta ut mjölet mot ca 6 dl glutenfri mjölmix och 1/4 tsk fiberhusk.