Toscacookies

Härligt segmjuka cookies med mandelmassa och knäckig nöttosca på toppen. Dessa toscacookies bara smälter i munnen och är beroendeframkallande goda.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Toscacookies

Portioner: 20

Ingredienser

Ingredienser (cookies):
100 g mandelmassa
200 g mjukt, rumstempererat smör
0,5 dl strösocker
2 dl brunt, farinsocker strö
1 ägg
4,25 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena

Ingredienser (toscaglasyr):
3 dl naturella nötter av valfri sort (jag använde pistagenötter och mandelflarn)
0,5 dl vispgrädde
50 g smör
0,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 nypa salt

Tips!

  • Gör kakorna äggfria genom att byta ut ägget mot 2 msk vatten.
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut mjölet mot ca 6 dl glutenfri mjölmix och 1/4 tsk fiberhusk.

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

Ingredienser (cookies):
100 g mandelmassa
200 g mjukt, rumstempererat smör
0,5 dl strösocker
2 dl brunt, farinsocker strö
1 ägg
4,25 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena

Ingredienser (toscaglasyr):
3 dl naturella nötter av valfri sort (jag använde pistagenötter och mandelflarn)
0,5 dl vispgrädde
50 g smör
0,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 nypa salt

TIPS!

  • Gör kakorna äggfria genom att byta ut ägget mot 2 msk vatten.
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut mjölet mot ca 6 dl glutenfri mjölmix och 1/4 tsk fiberhusk.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Riv mandelmassan grovt i ett rivjärn och vispa ihop tillsammans med smör, strösocker och farinsocker krämigt med elvisp i en bunke.
  3. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Ha sedan i vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena. Arbeta ihop bara precis tills det blir en kladdig deg. Låt stå i kylen i minst 30 minuter.
  5. Under tiden kan du göra toscasmeten. Hacka nötterna grovt (hacka ej mandelflarnen). Ställ åt sidan.
  6. Smält ihop vispgrädde, smör, strösocker, sirap och salt i en kastrull under omrörning i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och och tjockna samtidigt som du rör om hela tiden. När smeten fått lite gyllenbrun färg tar du bort kastrullen från värmen och rör i nötterna.
  7. Skopa upp degen med en glasskopa eller rulla degen till bollar (ca 20 stycken) och placera med generösa mellanrum på plåtar med bakplåtspapper.
  8. Gör en grop i varje kaka och fyll varje grop med generöst med toscasmet.
  9. Grädda kakorna i mitten av ugnen, 1 plåt i taget i ca 15 minuter. Låt kakorna svalna på eftervärme på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Riv mandelmassan grovt i ett rivjärn och vispa ihop tillsammans med smör, strösocker och farinsocker krämigt med elvisp i en bunke.
  3. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Ha sedan i vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena. Arbeta ihop bara precis tills det blir en kladdig deg. Låt stå i kylen i minst 30 minuter.
  5. Under tiden kan du göra toscasmeten. Hacka nötterna grovt (hacka ej mandelflarnen). Ställ åt sidan.
  6. Smält ihop vispgrädde, smör, strösocker, sirap och salt i en kastrull under omrörning i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och och tjockna samtidigt som du rör om hela tiden. När smeten fått lite gyllenbrun färg tar du bort kastrullen från värmen och rör i nötterna.
  7. Skopa upp degen med en glasskopa eller rulla degen till bollar (ca 20 stycken) och placera med generösa mellanrum på plåtar med bakplåtspapper.
  8. Gör en grop i varje kaka och fyll varje grop med generöst med toscasmet.
  9. Grädda kakorna i mitten av ugnen, 1 plåt i taget i ca 15 minuter. Låt kakorna svalna på eftervärme på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

  • Gör kakorna äggfria genom att byta ut ägget mot 2 msk vatten.
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut mjölet mot ca 6 dl glutenfri mjölmix och 1/4 tsk fiberhusk.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?