Torbjörns Averås Skorups två olika fudge

Fotograf: Joel Wetzel

Först ut i min julserie Vinterbak på min YouTube-kanal, gästas jag av ingen mindre än komikern Torbjörn Averås Skorup. Vi bakar två olika helt ljuvliga fudge. En ljus fudge med vit choklad, toppad med frystorkade hallon och rostad kokos. Den andra blev en mörk choklad fudge toppad med salta kringlor och salt lakrits strössel – helt otroliga kombinationer!

I detta recept bjuder Torbjörn Averås Skorup på två ljuvliga varianter av chokladfudge – en len och söt vit chokladfudge med smak av apelsin, toppad med frystorkade hallon och rostad kokos, och en fyllig mörk chokladfudge med salta kringlor och lakritsströssel. Två helt fantastiska kombinationer som skapar en perfekt balans mellan sötma, sälta och crunch!

Den vita fudgen får sin fräscha smak av apelsinzest och sin krämighet från vit choklad, medan den mörka fudgen har en djup och intensiv chokladsmak som lyfts av en nypa flingsalt. Båda varianterna kokas till exakt 120 grader för att få den perfekta konsistensen – mjuk, seg och smältande god.

Dessa fudgebitar är enkla att göra och passar perfekt som julgodis, hemmagjord present eller lyxigt fika.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Torbjörns Averås Skorups två olika fudge

Ingredienser

Mörk fudge med salta kringlor och saltlakrits
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
50 g smör
2 msk glykos
100 g mörk choklad
Lite flingsalt
Toppa med
Salta kringlor
Lakritsströssel

Ljus fudge med smak av apelsin, toppad med frystorkade hallon och rostad kokos
1½ dl strösocker
1½ dl vispgrädde
1 dl vit sirap
½ tsk salt
50 g smör
100 g vit choklad
Rivet skal från apelsin i önskad mängd
Toppa med
Frystorkade hallon
Rostad kokos

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:

Ljus fudge med smak av apelsin, toppad med frystorkade hallon och rostad kokos

  1. Börja med att förbereda ingredienserna genom att finhacka den vita chokladen och ställ den åt sidan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och strö på kokos, rosta den i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Skaka om plåten halva tiden för en jämn rostning. När kokosen har fått en gyllenbrun färg är den färdig. Ställ åt sidan.
  3. Börja att göra fudgen genom med att blanda socker, grädde, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull.
  4. Låt detta koka upp medan du rör om, i ca 15-20 minuter tills smeten når 120 grader med en termometer.
  5. Ta bort bastrullen från värmen och låt smeten svalna något. Ha ner smöret som du skurit upp i mindre bitar och finhackad vit choklad. Rör om så det smälter och blir en jämn smet. Riv ner önskad mängd apelsinzest och rör om.
  6. Häll smeten i en form, ca 15×20 cm, klädd med smörpapper. Dekorera med frystorkade hallon och strö över rostad kokos. Låt svalna.
  7. Skär fudgen i bitar innan den hunnit stelna helt. Förvara sedan bitarna svalt.

Mörk fudge med salta kringlor och saltlakrits

  1. Börja med att ha ner vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och rör om. Koka upp detta på svag värme under omrörning till 120 grader, med hjälp av en termometer.
  2. När smeten är 120 grader varm, rör du ner smöret och glykosen. Låt detta koka i ytterligare en minut och ta sedan bort kastrullen från värmen.
  3. Rör ner den finhackade mörka chokladen och lite flingsalt, tills allting smält samman till en jämn smet.
  4. Häll upp i en form, 20×30 cm, klädd med smörpapper. Dekorera med salta kringlor och strö över lakrits strössel.
  5. Låt den svalna något, men skär upp i bitar innan den stelnar helt. Förvara sedan bitarna svalt. Hoppas att det ska smaka!
Video:

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?