Den senaste tiden har jag fått upp ögonen mer och mer för det fantastiskt goda italienska desserten Tiramisu. För en kaffe- och chokladälskare som jag så är Tiramisu det perfekta fikatilltugget.
Tidigare så har jag lagt upp recept både på en supergod tiramisukladdkaka och på supersnabb och smidig tiramisu i glas. Tiramisutårta kändes då som ett naturligt nästa steg. Men jag lovar er, detta är inte det sista i tiramisuväg som jag bakar.
Receptet bakade jag i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger en tiramisutårta på ca 6-8 generösa bitar.
Saftiga chokladbottnar, tydliga lager och generöst med fyllning. Exakt så som en tårta ska vara om ni frågar mig!
Ingredienser (saftig chokladtårtbotten):
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
- Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
- Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
- Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
- Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
- Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
Ingredienser (tiramisu):
4 äggulor
500 g mascarpone
0,5 tsk äkta vaniljpulver
2 äggvitor
1 dl strösocker
12 savoyardikex
2 dl starkt bryggkaffe
kakao att pudra över tårtan
Gör såhär:
- Vispa äggulor, mascarpone och vaniljpulver till en jämn smet.
- Vispa äggvitan till ett vitt, fast skum med elvisp. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och blank smet.
- Vänd ner äggvitesmeten till äggulesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
- Innan du doppar dina kex i kaffet så är det bra att planera hur du ska lägga kexen i formen först så att du inte behöver tänka på det när kexen redan är doppade i kaffet. Doppa den sockrade delen av kexet, snabbt, i några sekunder i kaffet. Lägg de doppade kexen på kladdkakan.
- Varva även bottnarna med med zabaionen (mascaroponekrämen).
- Låt tiramisutårtan stelna i kylskåpet i minst 4h innan servering. Pudra med kakao när det är dags att servera!
Hej! Är det bättre att dela kakan i tre delar (som det står i receptet) än att göra så som det är på bilderna, dvs bara i två delar?