Sticky lussebullar i långpanna

Saffran är verkligen en bakälskares gyllene krydda. Förutom att det ger en sån fantastisk färg till bakverk så ger ju bara lukten av nybakat med saffran, den ultimata mysfaktorn såhär års.

Idag bakades det lussebullar i mitt kök men på ett lite amerikaniserat vis i form av sticky buns i långpanna. Tack vare att bullarna görs i långpanna så blir det sådär extra kletigt goda eftersom att all fyllning stannar i bullarna.

stickylussebullar4.jpgDessutom ger mitt recept riktigt saftiga bullar. Rumsvarma ingredienser, mjukt smör, mycket kärlek och sockerlag efter gräddning är de enda tipsen du behöver för att få till hembakta bullar som håller sig saftiga länge.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Sticky lussebullar i långpanna

Portioner: 12

Ingredienser

Ingredienser (saftig saffransdeg):
50 g färsk jäst
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 g saffran
1 msk malen kardemumma
1,5 dl strösocker
150 g mjukt smör, tärnat.
1 ägg
11-12 dl vetemjöl
1 nypa salt

Ingredienser (fyllning):
250 g mjukt smör
2 dl brunt farinsocker strö
2 msk malen kanel
1 dl russin
ägg till pensling
1 dl vatten + 0,5 dl strösocker till sockerlag efter gräddning

Ingredienser (glasyr för sticky buns):
200 g färskost
1 dl florsocker
3 msk mörk sirap

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

Ingredienser (saftig saffransdeg):
50 g färsk jäst
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 g saffran
1 msk malen kardemumma
1,5 dl strösocker
150 g mjukt smör, tärnat.
1 ägg
11-12 dl vetemjöl
1 nypa salt

Ingredienser (fyllning):
250 g mjukt smör
2 dl brunt farinsocker strö
2 msk malen kanel
1 dl russin
ägg till pensling
1 dl vatten + 0,5 dl strösocker till sockerlag efter gräddning

Ingredienser (glasyr för sticky buns):
200 g färskost
1 dl florsocker
3 msk mörk sirap

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Saffransdeg: Smula jästen i en bunke och lös upp i vispgrädden och mjölken.
  2. Ha sedan i saffran, kardemumma, strösocker, tärnat smör, ägg och hälften av mjölet.
  3. Knåda ihop till en kladdig deg och ha i en nypa salt och lite vetemjöl till och knåda tills du har en smidig deg som släpper från kanterna. Ca 10 minuter i köksassistent och lite längre knådningstid om du gör det för hand.
  4. Plasta in bunken och täck med bakduk. Låt degen jäsa i ca 1 timme.
  5. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen utom kanel och russin.
  6. Kavla degen till en ca 1 cm tjock rektangel och bred ut fyllningen på den. Strö malen kanel och russin över fyllningen och rulla sedan ihop triangeln på kortsidan.
  7. Skär rullen i ca 2 cm tjocka skivor.
  8. Smörj en form som alla bullar får plats i och lägg ner alla bullar i dem. Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare 1 timme.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
  11. Pensla med sockerlagen så fort bullarna kommit ut ur ugnen.
  12. Medan bullarna svalnar helt och hållet kan du göra glasyren.
  13. Glasyr: Vispa ihop alla ingredienserna till glasyren med en elvisp till en jämn smet.
  14. Ringla glasyren över bullarna i långpannan och servera direkt!
Steg för steg

Video
  1. Saffransdeg: Smula jästen i en bunke och lös upp i vispgrädden och mjölken.
  2. Ha sedan i saffran, kardemumma, strösocker, tärnat smör, ägg och hälften av mjölet.
  3. Knåda ihop till en kladdig deg och ha i en nypa salt och lite vetemjöl till och knåda tills du har en smidig deg som släpper från kanterna. Ca 10 minuter i köksassistent och lite längre knådningstid om du gör det för hand.
  4. Plasta in bunken och täck med bakduk. Låt degen jäsa i ca 1 timme.
  5. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen utom kanel och russin.
  6. Kavla degen till en ca 1 cm tjock rektangel och bred ut fyllningen på den. Strö malen kanel och russin över fyllningen och rulla sedan ihop triangeln på kortsidan.
  7. Skär rullen i ca 2 cm tjocka skivor.
  8. Smörj en form som alla bullar får plats i och lägg ner alla bullar i dem. Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare 1 timme.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
  11. Pensla med sockerlagen så fort bullarna kommit ut ur ugnen.
  12. Medan bullarna svalnar helt och hållet kan du göra glasyren.
  13. Glasyr: Vispa ihop alla ingredienserna till glasyren med en elvisp till en jämn smet.
  14. Ringla glasyren över bullarna i långpannan och servera direkt!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?