Sommarpavlova med vaniljkokt rabarber

Fotograf: Ulrika Pousette

Pavlova är verkligen den ultimata marängtårtan att baka på sommaren. Krispigt segfrasig maräng som man fyller med det som sommaren har att bjuda på tillsammans med grädde. Dessutom så funkar den utmärkt att förbereda långt innan då marängbotten går att förvara i mörkt och kallt i flera veckor utan fyllning och topping.

Den här gången har jag gjort en variant fylld med creme fraiche-grädde smaksatt med kardemumma, toppad med vaniljkokta rabarber och färska jordbubbar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Sommarpavlova med vaniljkokt rabarber

Portioner: 6-8

Ingredienser

Marängbotten:

3 stora äggvitor (storlek L på äggen)

1 dl strösocker

2 dl florsocker

 

Vaniljkokt rabarber:

1-2 rabarberstjälkar

0,5 dl strösocker

saften 1/2 citron

1 vaniljstång

 

Creme fraiche-grädde:

2 dl vispgrädde

1 dl creme fraiche

1 tsk malen kardemumma

1 msk florsocker

 

250 g färska jordgubbar att garnerna med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
  3. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
  4. Stjälp upp hela marängsmeten på bakplåtspappret och forma försiktigt till en rund marängbotten med hjälp av baksidan av en sked. Se till att den får en liten kant som fyllningen kan hålla sig inom.
  5. Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h.
  6. Vaniljkokt rabarber: Skär rabarbern i tunna stänger och sprid ut dem på botten av en stekpanna.
  7. Dela en vaniljstång på mitten. Skrapa ur fröna och ha ner både skal och frön i stekpannan.
  8. Strö över strösocker och pressa över citron. Häll på vattnet så att det precis täcker rabarbern. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter.
  9. Ta bort stekpannan från värmen och låt rabarbern svalna helt och hållet i vätskan i stekpannan du garnerar pavlovan med den.
  10. Creme fraiche-grädde: Vispa grädden till mjuka toppar. Tillsätt creme fraiche, kardemumma och florsocker. Vispa bara tills det går ihop till en jämn och fluffig smet
  11. Fyll pavlovan med creme fraiche-grädde och toppa med vaniljkokt rabarber och färska jordgubbar. Servera direkt.

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?