Så här gör du:
- Blanda vatten och mjölk i en kastrull och värm till 37 grader. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner torrjästen och sockret. Häll ner vätskan i en bunke, gärna till en köksmaskin. Täck bunken med plastfolie och låt vila i ca 10 minuter i rumstemperatur.
- Tillsätt ägg, olja och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg. Häll ner saltet och resten av mjölet, lite i taget, under fortsatt knådning. Fortsätt knåda degen i ca 10-15 minuter med maskin eller dubbla tiden för hand. Degen ska vara lite kladdig, men ändå hanterbar, och den ska släppa från bunkens kant.
- Täck bunken med en lite fruktig bakduk och låt degen jäsa i cirka 45 minuter.
- Under tiden kan du rosta sesamfröna tills de har fått lite fin färg. Rosta i en torr panna på hög värme och rör om hela tiden. Häll ner de rostade fröna i en djup tallrik och låt svalna.
- Stjälp ut degen på ett lätt mjölat bakbord och forma den till n längd. Dela den i 10 lika stora bitar.
- Rulla varje bit till en cirka 1 cm tjock längd. Vik ihop längden på mitten och tvinna den till “en skruv”. Forma den sedan till ett runt bröd med ändarna fästa i varandras öglor så att brödet inte öppnar sig. Se hur man gör här!
- Fördela bröden på tre plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med bakdukar och låt jäsa i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Blanda ihop sirap och vatten i en djup tallrik. Doppa bröden helt i sirapsvattnet och vänd dem sedan i sesamfröna så att de täcks av frön, både på över- och undersida.
- Grädda i mitten av ugnen, en plåt i taget, i cirka 20 minuter, eller tills bröden har fått en fin, gyllenbrun färg.
- Servera direkt och njut!
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.