Simit

Simit är ett av Turkiets mest ikoniska bröd – ett gyllenbrunt, sesamtäckt och lätt segt bröd med en härligt mjuk insida och en hint av sötma. Det är lika gott att äta som det är, men serveras traditionellt med fetaost, tomat, olivolja och en kopp te. Med sin unika vridna form och knapriga sesamkant är detta bröd en favorit både i Turkiet och världen över.

Att baka simit hemma är enklare än du tror! Degen knådas till en smidig och elastisk konsistens, formas till tvinnade ringar och doppas sedan i sirapsvatten innan den rullas i rostade sesamfrön. Efter en snabb gräddning i ugnen får du ett bröd som är både krispigt och mjukt – precis som ett autentiskt simit ska vara.

Det här receptet ger 10 stycken simit och passar perfekt till frukost, brunch eller som tillbehör till en måltid.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Simit

Portioner: 10 st

Ingredienser

2 1/2 dl vatten (250 g)
2 1/2 dl mjölk (250 g), 3%
2 msk torrjäst (17 g)
2 msk strösocker (27 g)
1 ägg
3 msk neutral olja (40 g, raps-, solros- eller matolja)
12 1/2 dl vetemjöl (750 g)
2 tsk salt (13 g)

Garnering
ca 7 dl skalade vita sesamfrön (475 g)
7 msk mörk sirap (150 g)
5 msk vatten (75 g)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Blanda vatten och mjölk i en kastrull och värm till 37 grader. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner torrjästen och sockret. Häll ner vätskan i en bunke, gärna till en köksmaskin. Täck bunken med plastfolie och låt vila i ca 10 minuter i rumstemperatur.
  2. Tillsätt ägg, olja och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg. Häll ner saltet och resten av mjölet, lite i taget, under fortsatt knådning. Fortsätt knåda degen i ca 10-15 minuter med maskin eller dubbla tiden för hand. Degen ska vara lite kladdig, men ändå hanterbar, och den ska släppa från bunkens kant.
  3. Täck bunken med en lite fruktig bakduk och låt degen jäsa i cirka 45 minuter.
  4. Under tiden kan du rosta sesamfröna tills de har fått lite fin färg. Rosta i en torr panna på hög värme och rör om hela tiden. Häll ner de rostade fröna i en djup tallrik och låt svalna.
  5. Stjälp ut degen på ett lätt mjölat bakbord och forma den till n längd. Dela den i 10 lika stora bitar.
  6. Rulla varje bit till en cirka 1 cm tjock längd. Vik ihop längden på mitten och tvinna den till “en skruv”. Forma den sedan till ett runt bröd med ändarna fästa i varandras öglor så att brödet inte öppnar sig. Se hur man gör här!
  7. Fördela bröden på tre plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med bakdukar och låt jäsa i ca 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  9. Blanda ihop sirap och vatten i en djup tallrik. Doppa bröden helt i sirapsvattnet och vänd dem sedan i sesamfröna så att de täcks av frön, både på över- och undersida.
  10. Grädda i mitten av ugnen, en plåt i taget, i cirka 20 minuter, eller tills bröden har fått en fin, gyllenbrun färg.
  11. Servera direkt och njut!

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?