Simit

Det här brödet är ett av Turkiets mest ikoniska bröd och något jag aldrig kommer att tröttna på – vare sig jag är där eller på hemmaplan. Det är ett saftigt, lite segt och lite sött, vridet bröd med sesamfrön som med fördel serveras med fetaost, tomat och olivolja. Pricken över i:et blir det om man serverar det med en kopp te!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Simit

Portioner: 10 st

Ingredienser

2 1/2 dl vatten (250 g)
2 1/2 dl mjölk (250 g), 3%
2 msk torrjäst (17 g)
2 msk strösocker (27 g)
1 ägg
3 msk neutral olja (40 g, raps-, solros- eller matolja)
12 1/2 dl vetemjöl (750 g)
2 tsk salt (13 g)

Garnering
ca 7 dl skalade vita sesamfrön (475 g)
7 msk mörk sirap (150 g)
5 msk vatten (75 g)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10 stst

Ingredienser

2 1/2 dl vatten (250 g)
2 1/2 dl mjölk (250 g), 3%
2 msk torrjäst (17 g)
2 msk strösocker (27 g)
1 ägg
3 msk neutral olja (40 g, raps-, solros- eller matolja)
12 1/2 dl vetemjöl (750 g)
2 tsk salt (13 g)

Garnering
ca 7 dl skalade vita sesamfrön (475 g)
7 msk mörk sirap (150 g)
5 msk vatten (75 g)

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Blanda vatten och mjölk i en kastrull och värm till 37 grader. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner torrjästen och sockret. Häll ner vätskan i en bunke, gärna till en köksmaskin. Täck bunken med plastfolie och låt vila i ca 10 minuter i rumstemperatur.
  2. Tillsätt ägg, olja och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg. Häll ner saltet och resten av mjölet, lite i taget, under fortsatt knådning. Fortsätt knåda degen i ca 10-15 minuter med maskin eller dubbla tiden för hand. Degen ska vara lite kladdig, men ändå hanterbar, och den ska släppa från bunkens kant.
  3. Täck bunken med en lite fruktig bakduk och låt degen jäsa i cirka 45 minuter.
  4. Under tiden kan du rosta sesamfröna tills de har fått lite fin färg. Rosta i en torr panna på hög värme och rör om hela tiden. Häll ner de rostade fröna i en djup tallrik och låt svalna.
  5. Stjälp ut degen på ett lätt mjölat bakbord och forma den till n längd. Dela den i 10 lika stora bitar.
  6. Rulla varje bit till en cirka 1 cm tjock längd. Vik ihop längden på mitten och tvinna den till “en skruv”. Forma den sedan till ett runt bröd med ändarna fästa i varandras öglor så att brödet inte öppnar sig. Se hur man gör här!
  7. Fördela bröden på tre plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med bakdukar och låt jäsa i ca 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  9. Blanda ihop sirap och vatten i en djup tallrik. Doppa bröden helt i sirapsvattnet och vänd dem sedan i sesamfröna så att de täcks av frön, både på över- och undersida.
  10. Grädda i mitten av ugnen, en plåt i taget, i cirka 20 minuter, eller tills bröden har fått en fin, gyllenbrun färg.
  11. Servera direkt och njut!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Blanda vatten och mjölk i en kastrull och värm till 37 grader. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner torrjästen och sockret. Häll ner vätskan i en bunke, gärna till en köksmaskin. Täck bunken med plastfolie och låt vila i ca 10 minuter i rumstemperatur.
  2. Tillsätt ägg, olja och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg. Häll ner saltet och resten av mjölet, lite i taget, under fortsatt knådning. Fortsätt knåda degen i ca 10-15 minuter med maskin eller dubbla tiden för hand. Degen ska vara lite kladdig, men ändå hanterbar, och den ska släppa från bunkens kant.
  3. Täck bunken med en lite fruktig bakduk och låt degen jäsa i cirka 45 minuter.
  4. Under tiden kan du rosta sesamfröna tills de har fått lite fin färg. Rosta i en torr panna på hög värme och rör om hela tiden. Häll ner de rostade fröna i en djup tallrik och låt svalna.
  5. Stjälp ut degen på ett lätt mjölat bakbord och forma den till n längd. Dela den i 10 lika stora bitar.
  6. Rulla varje bit till en cirka 1 cm tjock längd. Vik ihop längden på mitten och tvinna den till “en skruv”. Forma den sedan till ett runt bröd med ändarna fästa i varandras öglor så att brödet inte öppnar sig. Se hur man gör här!
  7. Fördela bröden på tre plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med bakdukar och låt jäsa i ca 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  9. Blanda ihop sirap och vatten i en djup tallrik. Doppa bröden helt i sirapsvattnet och vänd dem sedan i sesamfröna så att de täcks av frön, både på över- och undersida.
  10. Grädda i mitten av ugnen, en plåt i taget, i cirka 20 minuter, eller tills bröden har fått en fin, gyllenbrun färg.
  11. Servera direkt och njut!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?