Shakshuka

11 röster
shakshuka

Shakshuka är en mustig tomatgryta med ägg och har sitt ursprung i nordafrika. Det är den perfekta rätten att laga när man inte orkar laga mat men ändå vill äta något riktigt gott och mättande. Jag älskar att göra min shakshuka kryddstark men du kan anpassa den till hur du vill ha den.

shakshuka

Godast är den att äta tillsammans med vitlöksbröd och jag brukar också plocka fram hummus, paprikaröra och andra goda röror bredvid. Den perfekta lata middagen helt enkelt!

Äggen är inget måste men gör shakshukan extra mättande. Det går att ersätta äggen med korv (vegokorv) om du vill göra den vegansk. Vill du dessutom piffa till din shakshuka lite extra så är det väldigt gott att, efter att den tillagats och den fortfarande är varm, strössla på smulad fetaost. Man kan helt enkelt göra denna enkla maträtt så avskalad eller pampig som man sjäkv vill och orkar.

Receptet ger 4 portioner shakshuka.

Ingredienser:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 dl passerade eller krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 tsk paprikapulver

0,5 tsk spiskummin

2 tsk malen ingefära

salt

svartpeppar

4 ägg

färsk koriander eller persilja

vitlöksbröd till servering

Gör såhär:

  1. Skala och strimla gul lök tunt och skala och riv vitlökarna fint.
  2. Värm upp olivoljan i en djup stekpanna på hög värme. Ha i lök och vitlök och sänk till medelvärme. Rör runt lökarna hela tiden tills de blir helt mjuka utan att få färg.
  3. Ha i passerade tomater, tomatpuré och kryddor. Rör om tills allt blandat sig väl, sänk till låg värme och lägg på locket. Låt tomatsåsen puttra och tjockna under lock i ca 5-10 minuter.
  4. Stäng av värmen och gör små gropar i tomatsåsen för äggen. Kläck äggen i groparna och lägg på locket. Sätt på spisen på låg värme och låt locket ligga kvar tills äggen är tillagade. Jag gillar när äggulan är krämig och lite åt det lösare hållet men det är helt upp till dig.
  5. Toppa din shakshuka med grovt hackad koriander eller persilja och servera direkt med vitlöksbröd.

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x