Shakshuka

Shakshuka är en mustig tomatgryta med ägg och har sitt ursprung i nordafrika. Det är den perfekta rätten att laga när man inte orkar laga mat men ändå vill äta något riktigt gott och mättande. Jag älskar att göra min shakshuka kryddstark men du kan anpassa den till hur du vill ha den.

Godast är den att äta tillsammans med vitlöksbröd och jag brukar också plocka fram hummus, paprikaröra och andra goda röror bredvid. Den perfekta lata middagen helt enkelt!

Äggen är inget måste men gör shakshukan extra mättande. Det går att ersätta äggen med korv (vegokorv) om du vill göra den vegansk. Vill du dessutom piffa till din shakshuka lite extra så är det väldigt gott att, efter att den tillagats och den fortfarande är varm, strössla på smulad fetaost. Man kan helt enkelt göra denna enkla maträtt så avskalad eller pampig som man sjäkv vill och orkar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

shakshuka

Shakshuka

Portioner: 4

Ingredienser

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 dl passerade eller krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
0,5 tsk spiskummin
2 tsk malen ingefära
salt
svartpeppar
4 ägg
färsk koriander eller persilja
vitlöksbröd till servering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 4st

Ingredienser

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 dl passerade eller krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
0,5 tsk spiskummin
2 tsk malen ingefära
salt
svartpeppar
4 ägg
färsk koriander eller persilja
vitlöksbröd till servering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Skala och strimla gul lök tunt och skala och riv vitlökarna fint.
  2. Värm upp olivoljan i en djup stekpanna på hög värme. Ha i lök och vitlök och sänk till medelvärme. Rör runt lökarna hela tiden tills de blir helt mjuka utan att få färg.
  3. Ha i passerade tomater, tomatpuré och kryddor. Rör om tills allt blandat sig väl, sänk till låg värme och lägg på locket. Låt tomatsåsen puttra och tjockna under lock i ca 5-10 minuter.
  4. Stäng av värmen och gör små gropar i tomatsåsen för äggen. Kläck äggen i groparna och lägg på locket. Sätt på spisen på låg värme och låt locket ligga kvar tills äggen är tillagade. Jag gillar när äggulan är krämig och lite åt det lösare hållet men det är helt upp till dig.
  5. Toppa din shakshuka med grovt hackad koriander eller persilja och servera direkt med vitlöksbröd.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Skala och strimla gul lök tunt och skala och riv vitlökarna fint.
  2. Värm upp olivoljan i en djup stekpanna på hög värme. Ha i lök och vitlök och sänk till medelvärme. Rör runt lökarna hela tiden tills de blir helt mjuka utan att få färg.
  3. Ha i passerade tomater, tomatpuré och kryddor. Rör om tills allt blandat sig väl, sänk till låg värme och lägg på locket. Låt tomatsåsen puttra och tjockna under lock i ca 5-10 minuter.
  4. Stäng av värmen och gör små gropar i tomatsåsen för äggen. Kläck äggen i groparna och lägg på locket. Sätt på spisen på låg värme och låt locket ligga kvar tills äggen är tillagade. Jag gillar när äggulan är krämig och lite åt det lösare hållet men det är helt upp till dig.
  5. Toppa din shakshuka med grovt hackad koriander eller persilja och servera direkt med vitlöksbröd.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Eva-Lena Rydelius
Eva-Lena Rydelius
2 years ago

1969 var jag i Tunisien och lärde mig uppskatta shakshuka men också något som hette Bric. Jag minns det som att det var ägg som friterats inneslutet i en frityrdeg. Hur gör man Bric? Det var så gott.

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?