Så här gör du:
- Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
- Ha sedan i saffran och kardemumma. Rör om tills saffranet löst upp sig i degspadet och ha sedan i smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
- Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra på ca 60×30 cm.
- Bred ut ett tunt lager fyllning över hela rektangeln och vik den sedan på långsidan.
- Skär först 2 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln (20 remsor). Skär sedan varje remsa på mitten men inte hela vägen igenom utan spara någon cm så att de ser ut som ett bar byxor.
- För att forma bullarna tvinnar du varje “byxremsa” innan du rullar ihop den runt tummen och pekfingret till ett nystan. Upprepa processen för alla remsor.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Lägg vaniljskrämen i en spritspåse. Tryck in spritspåsen lätt i mitten på bullen och fyll med vaniljkräm.
- Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
- Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Ska mjölken vara varm?
Hejhej, rumstempererade mejeriprodukter ❤️
Måste de ätas direkt eller går det att frysa ner?
Hejhej, det går bra att frysa in när dem svalnat!☺️
Hej! Går det att göra dessa utan vaniljkräm? Dvs som vanliga saffransbullar (likt kardemummabullar t.ex) 😊
Kan man förbereda degen dagen innan och endast pensla fyllning och grädda i ugnen dagen efter? Isåfall hur ska jag gå tillväga?