
Idag vill jag tipsa er om det ultimata mitt i veckan-fikat såhär i slutet på oktober. Saftiga kanelbullar med saffran. Alltså, degen är en vetedeg smaksatt med saffran (och lite kardemumma) men fyllningen är precis som i en kanelbulle. Riktigt saftiga och riktigt goda.

Receptet ger ca 25 stycken medelstora kanelbullar med saffran.
Ingredienser (fyllning)
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl farinsocker
1 dl strösocker
5 msk kanel
Ingredienser (vetedeg):
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
2 tsk malen kardemumma
1 g saffran
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
pärlsocker till garnering
Ingredienser (sockerlag):
2 dl vatten
1 dl strösocker
Gör såhär:
- Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
- Ha sedan i kardemumma, saffran, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
- Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra två stycken på ca 60×30 cm.
- Bre ut ett generöst lager fyllning över hela rektanglarna och rulla ihop dem en i taget, längs med långsidan.
- Skär rullen i ca 1,5-2 cm tjocka skivor.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker och grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
- Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
- Servera direkt eller i förvara i påse, mörkt och svalt.
TIPS!
- Gör bullarna glutenfria genom att följa detta grundrecept på glutenfria kanelbullar och smaksätta degen med samma mängd kardemumma och saffran som i detta recept och skippa kanelen i degen.