Saftiga äppelbullar med mandelmassa

Häromdagen fick jag en generös påse fylld med äpplen från min väns trädgård med uppmaningen, “här har du lite äpplen du kan baka med”. Alltså just de här äpplena vart så himla söta. Mindre än min handflata och fantastiskt goda. Tänk om man hade haft en egen trädgård med äppelträd, vilken lyx!

Tanken var egentligen att jag skulle baka gifflar med äpplen och mandelmassa men jag blev lite för exalterad när jag skulle fylla dem och lösningen fick bli att ställa dem upp och det blev snurror fyllda med MASSOR av äpplen och mandelmassa. Snurrningen man gör när man ska göra gifflar passar alltså utmärkt att använda sig av om man vill maximera mängden fyllning i sina bullar. Ja, ni ser ju själva på bilden ovan. En riktigt saftig bulle fylld med mandelmassa och äpplen. Mums!

Det här blev riktigt lyxiga och saftiga bullar kan jag lova. Nästan så att jag sörjer lite när en bulle går åt. Man vill ju inte att de ska ta slut!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Saftiga äppelbullar med mandelmassa

Portioner: 25

Ingredienser

25 g jäst
3 dl rumsvarm mjölk
2 rumsvarma ägg
75 g mjukt, rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk salt
ca 10-12 dl vetemjöl
140 g mandelmassa, 100 g mjukt och rumsvarmt smör, 0,5 dl brunt farinsocker strö och 0,5 dl strösocker till mandelmassekrämen
3-4 medelstora äpplen, 0,5 dl strösocker och 1 dl brunt farinsocker strö till äppelfyllningen
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
mandelflarn till garnering

Ingredienser (sockerlag):
2 dl vatten
1 dl strösocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 25st

Ingredienser

25 g jäst
3 dl rumsvarm mjölk
2 rumsvarma ägg
75 g mjukt, rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk salt
ca 10-12 dl vetemjöl
140 g mandelmassa, 100 g mjukt och rumsvarmt smör, 0,5 dl brunt farinsocker strö och 0,5 dl strösocker till mandelmassekrämen
3-4 medelstora äpplen, 0,5 dl strösocker och 1 dl brunt farinsocker strö till äppelfyllningen
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
mandelflarn till garnering

Ingredienser (sockerlag):
2 dl vatten
1 dl strösocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Lös upp jästen i mjölken.
  2. Tillsätt ägg, smör, strösocker, salt och hälften av mjölet. Knåda degen i hushållsassistent i ca 10 minuter tills den blivit jämn och kletig.
  3. Fortsätt knåda degen i assistenten samtidigt som du tillsätter lite mjöl i taget. Degen ska vara lite kladdig men ändå släppa från kanterna när
    den är klar.
  4. Riv mandelmassan i en skål och arbeta samman med resten av ingredienserna till mandelmassakrämen tills du får en jämn och fin massa.
  5. Skala och kärna ur äpplena. Tärna i små bitar och blanda ihop med resten av ingredienserna till äppelfyllningen i en annan skål.
  6. Pudra bakbordet med vetemjöl och kavla ut degen i en stor cirkel på bordet. Ca 1 cm tjockt.
  7. Skär cirkeln i 25 lika stora trianglar.
  8. Bred ut ett lager mandelmassekräm på varje triangel. Toppa med äppelfyllning och rulla ihop.
  9. Träck dina plåtar med bakplåtspapper och fördela bullarna på dem med ordentligt med mellan rum mellan.
  10. Låt bullarna jäsa i 2-3 timmar innan du penslar dem med ägg, garnerar med mandelflarn och sedan gräddar dem i mitten av ugnen (över- och undervärme) på 200 grader i ca 15 minuter tills de fått fin färg.
  11. Pensla bullarna med sockerlag så fort du tagit ut dem från ugnen för att stänga inne allt fukt och på så sätt få riktigt saftiga bullar.
Steg för steg

Video
  1. Lös upp jästen i mjölken.
  2. Tillsätt ägg, smör, strösocker, salt och hälften av mjölet. Knåda degen i hushållsassistent i ca 10 minuter tills den blivit jämn och kletig.
  3. Fortsätt knåda degen i assistenten samtidigt som du tillsätter lite mjöl i taget. Degen ska vara lite kladdig men ändå släppa från kanterna när
    den är klar.
  4. Riv mandelmassan i en skål och arbeta samman med resten av ingredienserna till mandelmassakrämen tills du får en jämn och fin massa.
  5. Skala och kärna ur äpplena. Tärna i små bitar och blanda ihop med resten av ingredienserna till äppelfyllningen i en annan skål.
  6. Pudra bakbordet med vetemjöl och kavla ut degen i en stor cirkel på bordet. Ca 1 cm tjockt.
  7. Skär cirkeln i 25 lika stora trianglar.
  8. Bred ut ett lager mandelmassekräm på varje triangel. Toppa med äppelfyllning och rulla ihop.
  9. Träck dina plåtar med bakplåtspapper och fördela bullarna på dem med ordentligt med mellan rum mellan.
  10. Låt bullarna jäsa i 2-3 timmar innan du penslar dem med ägg, garnerar med mandelflarn och sedan gräddar dem i mitten av ugnen (över- och undervärme) på 200 grader i ca 15 minuter tills de fått fin färg.
  11. Pensla bullarna med sockerlag så fort du tagit ut dem från ugnen för att stänga inne allt fukt och på så sätt få riktigt saftiga bullar.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?