Saffranssockerkringlor

Fotograf: Ulrika Pousette

Saffranssockerkringlor är en magiskt god kombination av saftig saffransdeg, krämig fyllning och en härligt knaprig sockertopping. Dessa gyllengula bakverk smakar som en mix mellan lussebullar och krämiga sockerbullar – en riktig dröm till julens fikastunder!

Degen är smaksatt med saffran och vanilj, vilket ger en djup och aromatisk smak. Efter jäsning kavlas den ut, fylls med en smörig och söt blandning av farinsocker, strösocker och vanilj, och formas sedan till vackra kringlor. Efter gräddning doppas de i smält smör och rullas i strösocker för den perfekta balansen mellan saftigt, krämigt och krispigt.

Dessa saffranskringlor passar utmärkt till adventsfikat, julbordet eller som en lyxig julfrukost.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Saffranssockerkringlor

Portioner: ca 30 st

Ingredienser

Fyllning
200 g mjukt, rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk majsstärkelse

Saffransdeg
50 g rumstempererad jäst
5 dl rumstempererad mjölk, 3% fett
1 g saffran
1 msk vaniljsocker
250 g mjukt, rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 kg vetemjöl
1 tsk salt

Topping
75 g smör
2 dl strösocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i saffran, vanilj, smör delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik den sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Forma varje remsa till en kringla eller annan valfri form. Se video ovan för instruktioner hur man formar kringlor, genom att tvinna remsan och sedan korsa ändarna i mitten på remsan och sedan vända på den.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Grädda dem i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter eller tills de fått fin färg.
  10. Smält smöret till toppingen i en kastrull. Häll sockret i en djup tallrik. Låt bullarna och smöret svalna innan du penslar dem och doppar dem i sockret.

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?