Saffranspannacotta med salt kolasås

Fotograf: Ulrika Pousette

Len saffranspannacotta med salt kolasås toppad med hallon och krispigt rostad vit choklad.

Inlägget innehåller reklam för min webbshop.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Saffranspannacotta med salt kolasås

Portioner: 4 portioner

Ingredienser

Salt kolasås
2,25 dl strösocker
100 g rumstempererat smör
1,25 dl rumstempererad vispgrädde
1 tsk flingsalt

Saffranspannacotta
6 dl syrad grädde
1 vaniljstång
1 g saffran
0,75 dl strösocker
1 tsk agar agar

Rostad vit choklad
100 g vit choklad

Garnera med
Färska hallon
Citronmeliss
Florsocker

Tips!

  • Om kolasåsen har tjocknat för mycket när du sedan ska toppa din saffranspannacotta, kan du värma upp den lite och låta den svalna tills den är lagom sval för att toppa med.

Dela receptet

Portioner: 4 portionerst

Ingredienser

Salt kolasås
2,25 dl strösocker
100 g rumstempererat smör
1,25 dl rumstempererad vispgrädde
1 tsk flingsalt

Saffranspannacotta
6 dl syrad grädde
1 vaniljstång
1 g saffran
0,75 dl strösocker
1 tsk agar agar

Rostad vit choklad
100 g vit choklad

Garnera med
Färska hallon
Citronmeliss
Florsocker

TIPS!

  • Om kolasåsen har tjocknat för mycket när du sedan ska toppa din saffranspannacotta, kan du värma upp den lite och låta den svalna tills den är lagom sval för att toppa med.

Dela receptet

Såhär gör du:

Salt kolasås

  1. Smält strösockret på låg temperatur i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då. Sockret ska smälta helt och hållet, det ska inte finnas några klumpar kvar och ha fått en fin gyllenbrun färg.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och klicka ner lite smör i taget samtidigt som du rör om kraftigt hela tiden.
  3. Häll ner vispgrädde i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att röra om hela tiden. Skär sig såsen här så är det ingen fara, det löser sig sen när du kokar upp den.
  4. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen koka upp till 107 grader.
  5. Ta bort kastrullen från plattan igen och rör ner flingsalt.
  6. Häll upp kolasåsen i en värmetålig burk, gärna av glas och ställ åt sidan för att svalna och tjockna.

Saffranspannacotta

  1. Ha ner samtliga ingredienser för saffranspannacottan i en tjockbottnad kastrull.
  2. Låt allting koka upp under omrörning tills sockerkristallerna har smält och fördela sedan smeten i portionsformar, helst med hjälp av en bakdispenser.
  3. Låt saffranspannacottan stelna i kylen i minst en timme innan servering.

Rostad vit choklad

  1. Hacka den vita chokladen i små kuber/bitar och sprid ut dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  2. Rosta i mitten av ugnen, över- och undervärme, i ca 5 minuter på 175 grader.

Vid servering toppar du saffranspannacottan med salt kolasås, färska hallon, rostad vit choklad, citronmeliss och pudrar över lite florsocker. Hoppas att det ska smaka!

Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Salt kolasås

  1. Smält strösockret på låg temperatur i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då. Sockret ska smälta helt och hållet, det ska inte finnas några klumpar kvar och ha fått en fin gyllenbrun färg.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och klicka ner lite smör i taget samtidigt som du rör om kraftigt hela tiden.
  3. Häll ner vispgrädde i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att röra om hela tiden. Skär sig såsen här så är det ingen fara, det löser sig sen när du kokar upp den.
  4. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen koka upp till 107 grader.
  5. Ta bort kastrullen från plattan igen och rör ner flingsalt.
  6. Häll upp kolasåsen i en värmetålig burk, gärna av glas och ställ åt sidan för att svalna och tjockna.

Saffranspannacotta

  1. Ha ner samtliga ingredienser för saffranspannacottan i en tjockbottnad kastrull.
  2. Låt allting koka upp under omrörning tills sockerkristallerna har smält och fördela sedan smeten i portionsformar, helst med hjälp av en bakdispenser.
  3. Låt saffranspannacottan stelna i kylen i minst en timme innan servering.

Rostad vit choklad

  1. Hacka den vita chokladen i små kuber/bitar och sprid ut dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  2. Rosta i mitten av ugnen, över- och undervärme, i ca 5 minuter på 175 grader.

Vid servering toppar du saffranspannacottan med salt kolasås, färska hallon, rostad vit choklad, citronmeliss och pudrar över lite florsocker. Hoppas att det ska smaka!

Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

Tips!

  • Om kolasåsen har tjocknat för mycket när du sedan ska toppa din saffranspannacotta, kan du värma upp den lite och låta den svalna tills den är lagom sval för att toppa med.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?