Saffranskolapaj med lingon

Fotograf: Albin Hag

Den här saffranskolapajen med lingon är en magisk kombination av krämig kola, kryddig saffran och syrliga lingon – en dessert som både smakar och doftar jul! Pajen består av ett sprött och smörigt pajskal som fylls med en ljuvligt len och salt vaniljkola med saffran. För att balansera sötman toppas pajen med friska lingon och flingsalt, vilket ger en perfekt kontrast mellan sött, salt och syrligt.

Det här är en perfekt dessert att bjuda på under jul, adventsfika eller nyår, men den är lika god året om för alla som älskar saffran och kola. Pajen bakas i en rund form på 23 cm och räcker till 10–12 generösa bitar. För bästa resultat låter du kolafyllningen stelna i kylen innan du garnerar med lingon och flingsalt. Servera gärna med lättvispad grädde för en extra lyxig upplevelse!

Denna saffranskolapaj är både enkel att baka och en garanterad succé vid dessertbordet. Följ receptet steg för steg och njut av en fantastiskt god paj som smälter i munnen!

Saffranskolapaj med Lingon – Tips för att lyckas:

  1. Låt pajdegen vila i kylskåpet – Minst 20 minuter innan gräddning för att undvika att den krymper i ugnen.
  2. Täck pajskalets kanter med aluminiumfolie – Det förhindrar att de sjunker ihop under gräddningen.
  3. Koka kolan till exakt 123°C – För att få den perfekta sega konsistensen, använd en termometer!
  4. Häll kolan i pajskalet medan den fortfarande är varm – Då sätter den sig jämnt i formen.
  5. Låt pajen stelna helt i kylen – Minst 2 timmar så att den får rätt konsistens innan servering.
  6. Toppa med lingon och flingsalt precis innan servering – För att behålla den friska kontrasten.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Saffranskolapaj med lingon

Ingredienser

Pajskal
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor

Salt vaniljkola med saffran:
300 g smör
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1 g saffran
0,5 tsk salt

Garnering:
3 dl lingon
1 tsk flingsalt

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar salt kolapaj med lingon och flingsalt

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
  3. Kavla ut degen på mjölat bort och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg. Ta bort aluminiumfoliet efter halva tiden. Under tiden som pajskalet svalnar kan du koka kolan.
  5. Salt vaniljkola med saffran: Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om försiktigt då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet där du klickar i lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Kan du forma kolan till en mjuk boll så är kolan klar.
  6. När kolan är klar: häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall. Detta tar ca 2h.
  7. Garnera pajen med flingsalt och lingon strax innan servering. Servera sedan pajen tillsammans med lättvispad grädde. När pajen stått i kylskåpet är kolan hård, ta ut den en stund innan servering för att den ska bli sådär mjuk och len.
Video:

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar salt kolapaj med lingon och flingsalt

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
  3. Kavla ut degen på mjölat bort och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg. Ta bort aluminiumfoliet efter halva tiden. Under tiden som pajskalet svalnar kan du koka kolan.
  5. Salt vaniljkola med saffran: Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om försiktigt då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet där du klickar i lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Kan du forma kolan till en mjuk boll så är kolan klar.
  6. När kolan är klar: häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall. Detta tar ca 2h.
  7. Garnera pajen med flingsalt och lingon strax innan servering. Servera sedan pajen tillsammans med lättvispad grädde. När pajen stått i kylskåpet är kolan hård, ta ut den en stund innan servering för att den ska bli sådär mjuk och len.

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar