Saffransgifflar

Fotograf: Joel Wetzel

Härligt saftiga och smöriga saffransgifflar med mandelmassa som bara smälter i munnen!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Saffransgifflar

Ingredienser

Saffransdeg:
50 g rumstempererad jäst
500 g rumstempererad mjölk (5 dl)
1 g saffran
250 g rumstempererat smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa
0,5 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 msk majsstärkelse

Garnering:
Smält smör till pensling
Strösocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Saffransdeg:
50 g rumstempererad jäst
500 g rumstempererad mjölk (5 dl)
1 g saffran
250 g rumstempererat smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa
0,5 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 msk majsstärkelse

Garnering:
Smält smör till pensling
Strösocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken. Tillsätt saffran och rör om lite till.
  2. Ha sedan i smör delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar. Har du i för mycket mjöl så får du torra bullar.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  4. Låt degen vila inplastad eller under lock under tiden du gör fyllningen.
  5. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i en skål. Ställ åt sidan.
  6. Dela degen i två delar och kavla ut tunt.
  7. Bre ut fyllningen och vik ihop till gifflar (se videon för hur du viker) och skär sedan upp gifflarna i ca 4 cm tjocka skivor.
  8. Låt gifflarna jäsa på inplastade bakplåtar med bakplåtspapper i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. När gifflarna har jäst, penslar du dem med ägg och gräddar i mitten av ugnen på 200 grader, över- och undervärme i ungefär 15 minuter.
  10. När gifflarna är färdiga och har svalnat, penslar du dem med smör och garnerar med strösocker.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken. Tillsätt saffran och rör om lite till.
  2. Ha sedan i smör delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar. Har du i för mycket mjöl så får du torra bullar.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  4. Låt degen vila inplastad eller under lock under tiden du gör fyllningen.
  5. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i en skål. Ställ åt sidan.
  6. Dela degen i två delar och kavla ut tunt.
  7. Bre ut fyllningen och vik ihop till gifflar (se videon för hur du viker) och skär sedan upp gifflarna i ca 4 cm tjocka skivor.
  8. Låt gifflarna jäsa på inplastade bakplåtar med bakplåtspapper i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. När gifflarna har jäst, penslar du dem med ägg och gräddar i mitten av ugnen på 200 grader, över- och undervärme i ungefär 15 minuter.
  10. När gifflarna är färdiga och har svalnat, penslar du dem med smör och garnerar med strösocker.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?