
Just som jag trott att jag bakat mina sista saffransbullar för i år så blir jag sugen på en ny variant. Den här supersaftiga saffransbullen med mandeltosca är smockfull med bakkärlek. Mandelmassa i fyllningen och knaprig och seg mandeltosca. En saffransbulle med det lilla extra helt enkelt.

Receptet ger ca 20 saftiga saffransbullar med mandeltosca.
Ingredienser (fyllning):
150 g rumsvarmt smör
100 g mandelmassa
1 dl strösocker
3 tsk malen kardemumma
Ingredienser (vetedeg):
25 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
1 g malen saffran
3 tsk malen kardemumma
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
500 g vetemjöl (8,25 dl)
3,75 g salt (0,5 tsk)
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
Ingredienser (mandeltosca):
200 g smör
2 dl strösocker
4 msk vetemjöl
4 msk mjölk
200 g mandelspån
Gör såhär:
- Riv mandelmassan fint.
- Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
- Ha sedan i saffran och kardemumma. Rör om tills saffranet löst upp sig i degspadet och ha sedan i smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
- Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra på ca 60×30 cm.
- Bred ut ett tunt lager fyllning över hela rektangeln och rulla sedan ihop den. Skär rullen i 20 lika tjocka skivor.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
- Under tiden kan du göra toscaglasyren.
- Lägg smör, strösocker, vetemjöl och mjölk i en kastrull. Värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills smeten tjocknar. Blanda ner mandeltoscan tills den fördelats jämnt i smeten.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar.
- Toppa sedan varje bulle med mandeltosca.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.