Saffransbullar med mandeltosca

Just som jag trott att jag bakat mina sista saffransbullar för i år så blir jag sugen på en ny variant. Den här supersaftiga saffransbullen med mandeltosca är smockfull med bakkärlek. Mandelmassa i fyllningen och knaprig och seg mandeltosca. En saffransbulle med det lilla extra helt enkelt.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Saffransbullar med mandeltosca

Portioner: 20

Ingredienser

Ingredienser (fyllning):
150 g rumsvarmt smör
100 g mandelmassa
1 dl strösocker
3 tsk malen kardemumma

Ingredienser (vetedeg):
25 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
1 g malen saffran
3 tsk malen kardemumma
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
500 g vetemjöl (8,25 dl)
3,75 g salt (0,5 tsk)
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Ingredienser (mandeltosca):
200 g smör
2 dl strösocker
4 msk vetemjöl
4 msk mjölk
200 g mandelspån

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

Ingredienser (fyllning):
150 g rumsvarmt smör
100 g mandelmassa
1 dl strösocker
3 tsk malen kardemumma

Ingredienser (vetedeg):
25 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
1 g malen saffran
3 tsk malen kardemumma
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
500 g vetemjöl (8,25 dl)
3,75 g salt (0,5 tsk)
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Ingredienser (mandeltosca):
200 g smör
2 dl strösocker
4 msk vetemjöl
4 msk mjölk
200 g mandelspån

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Riv mandelmassan fint.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  3. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  4. Ha sedan i saffran och kardemumma. Rör om tills saffranet löst upp sig i degspadet och ha sedan i smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  5. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  6. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra på ca 60×30 cm.
  7. Bred ut ett tunt lager fyllning över hela rektangeln och rulla sedan ihop den. Skär rullen i 20 lika tjocka skivor.
  8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Under tiden kan du göra toscaglasyren.
  10. Lägg smör, strösocker, vetemjöl och mjölk i en kastrull. Värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills smeten tjocknar. Blanda ner mandeltoscan tills den fördelats jämnt i smeten.
  11. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  12. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar.
  13. Toppa sedan varje bulle med mandeltosca.
  14. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
Steg för steg

Video
  1. Riv mandelmassan fint.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  3. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  4. Ha sedan i saffran och kardemumma. Rör om tills saffranet löst upp sig i degspadet och ha sedan i smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  5. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  6. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra på ca 60×30 cm.
  7. Bred ut ett tunt lager fyllning över hela rektangeln och rulla sedan ihop den. Skär rullen i 20 lika tjocka skivor.
  8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Under tiden kan du göra toscaglasyren.
  10. Lägg smör, strösocker, vetemjöl och mjölk i en kastrull. Värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills smeten tjocknar. Blanda ner mandeltoscan tills den fördelats jämnt i smeten.
  11. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  12. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar.
  13. Toppa sedan varje bulle med mandeltosca.
  14. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?