Saffransbullar med mandelmassa & vaniljkräm

Fotograf: Ulrika Pousette

Dessa saffransbullar med mandelmassa är det ultimata julbaket – saftiga, smakrika och fyllda med en krämig mandel- och kardemummafyllning. För extra lyx toppas de med len vaniljkräm, mandelsplitter och pärlsocker, och penslas med sockerlag direkt efter gräddning för en glansig och smakrik yta. Perfekta till adventsfikat, lucia eller som en festlig julfika!

Degen är berikad med saffran, vilket ger bullarna en härlig gyllene färg och en djup, aromatisk smak. Fyllningen görs på smör, mandelmassa, farinsocker och kardemumma, vilket ger en perfekt balans mellan sötma och kryddighet. Bullarna får jäsa länge för att bli riktigt luftiga, och efter gräddning spritsas en klick hemgjord vaniljkräm i mitten för en extra god touch.

Det här receptet ger fantastiskt saftiga och smakrika saffransbullar som smälter i munnen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Saffransbullar med mandelmassa & vaniljkräm

Portioner: 30 st

Ingredienser

Fyllning
150 g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa
0,5 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
1 msk majsstärkelse

Saffransdeg
50 g rumstempererad jäst
500 g rumstempererad mjölk (5 dl)
1 g saffran
250 g rumstempererat smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt

Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
5 st äggulor
0,3 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör

Sockerlag
2 dl vatten
2 dl strösocker

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
mandelsplitter och pärlsocker till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken. Tillsätt saffran och rör om lite till.
  3. Ha sedan i smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar. Har du i för mycket mjöl så får du torra bullar.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Använd två remsor till varje bulle i valfri form. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  8. Under tiden kan du göra vaniljkrämen genom att lägga vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  9. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand, gärna med en spiralvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  10. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medelvärme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  11. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål.
  12. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  13. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  14. Häll upp vaniljkrämen i en spritspåse och spritsa kräm i mitten av varje bulle.
  15. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker och mandelsplitter. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
  16. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Hoppas att det ska smaka!
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken. Tillsätt saffran och rör om lite till.
  3. Ha sedan i smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar. Har du i för mycket mjöl så får du torra bullar.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Använd två remsor till varje bulle i valfri form. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  8. Under tiden kan du göra vaniljkrämen genom att lägga vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  9. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand, gärna med en spiralvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  10. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medelvärme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  11. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål.
  12. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  13. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  14. Häll upp vaniljkrämen i en spritspåse och spritsa kräm i mitten av varje bulle.
  15. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker och mandelsplitter. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
  16. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Hoppas att det ska smaka!

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar