
Foto: Ulrika Pousette.
I år fick jag äran att ta fram 5 juliga och pyssliga recept till Amelias tidning julpyssel & hemmafix. Det var så roligt att ta fram recepten, ni bara måste köpa tidningen och se själva! Ett av dem är dessa Rocky Road-klubbor som jag tycker så mycket om.

Rocky Road är verkligen ett tacksamt julgodis att göra då det helt enkelt består av valfri choklad och allt du tycker är gott. Extra roligt blir det att servera dem som klubbor. Du måste inte temperera chokladen men det gör att chokladen inte svettas, får fingeravtryck eller blir grådassig.
Receptet ger ca 8 rocky road-klubbor per chokladsmak.
Vita Rocky Road – klubbor:
300 g vit choklad
Rafaelo
Frystorkade hallon
Rostade & saltade mandlar
Ljusa Rocky Road – klubbor:
300 g mjölkchoklad
Marshmallows
Dumle
Rostade & saltade jordnötter
Mörka Rocky Road – klubbor:
300 g mörk choklad
Non stop
Salta kringlor
Smulade pepparkakor
Temperera choklad
Mörk choklad:
Grovhacka den mörka chokladen i mindre bitar och lägg hälften av chokladen i en värmetålig skål över sjudande vattenbad. Smält under omrörning. När chokladen når 50 grader tar du bort skålen från värmen och tillsätter resten av chokladen. Rör om hela tiden tills temperaturen sjunker till 28 grader. Därefter värmer du återigen upp chokladen till 32 grader över ett vattenbad.
Ljus choklad:
Grovhacka den ljusa chokladen i mindre bitar och lägg hälften av chokladen i en värmetålig skål över sjudande vattenbad. Smält under omrörning. När chokladen når 45 grader tar du bort skålen från värmen och tillsätter resten av chokladen. Rör om hela tiden tills temperaturen sjunker till 27 grader. Därefter värmer du återigen upp chokladen till 30 grader över ett vattenbad.
Vit choklad:
Grovhacka den vita chokladen i mindre bitar och lägg hälften av chokladen i en värmetålig skål över sjudande vattenbad. Smält under omrörning. När chokladen når 40 grader tar du bort skålen från värmen och tillsätter resten av chokladen. Rör om hela tiden tills temperaturen sjunker till 26 grader. Därefter värmer du återigen upp chokladen till 28 grader över ett vattenbad.
Gör såhär:
- Börja med att temperera chokladen för respektive klubba.
- Täck tre plåtar eller brickor som får plats i kylskåpet med bakplåtspapper. Placera ut klubbpinnar i en cirkel på plåten så att klubbpinnarna pekar innåt.
- Häll chokladen på brickan så att minst 1/3 av varje klubbpinne täcks i choklad.
- Grovhaxka all topping till respektive chokladsmak och strössla det över chokladen.
- Ställ in plåtarna i kylskåpet för att stelna, ca 1 timme, innan du bryter dem till klubbor.
TIPS!
Slå in i cellofan och ge bort i present.