Rabarbersylt

rabarbersylt5De senaste dagarna har jag fått massor med receptidéer där huvudrollen är rabarbersylt! Egentligen är sylt en sån sak som jag faktiskt brukar köpa eftersom att jag egentligen inte brukar baka med det så mycket. Men eftersom att 1, rabarbersylt inte säljs i någon butik där jag bor och 2, jag blev sugen på att göra min egen så har jag nu tagit fram ett riktigt dunderrecept på den absolut godaste rabarbersylten.rabarbersylt4

Hemligheten? Jag smaksätter min sylt med både vanilj och kardemumma. Inte för mycket, det bara finns där i bakgrunden och gör den här sylten till något alldeles extra. Alltså den här sylten blir liksom härligt seg på något sätt och den syrliga smaken passar helt perfekt med sockersöta bakverk.

Ingredienser (godaste rabarbersylten):

1,2 kg rabarber (jag använder fryst men det går lika bra med färsk)

3 dl syltsocker

0,5 tsk äkta vaniljpulver

0,5 tsk malen kardemumma

 

Gör såhär:

  1. Om du använder färsk rabarber behöver du först ansa och skala den om den är grov. Skär den sedan i små bitar.
  2. Lägg rabarberbitar och syltsocker i en kastrull och värm upp på medelvärme tills rabarbern börjat ge ifrån sig vätska. Då kan du höja värmen så att det börjar koka.
  3. Tillsätt vaniljpulcer och kardemumma.
  4. Rör om med jämna mellanrum tills dess att rabarbern lös upp sig och sylten tjocknat.
  5. Vill du så kan du mixa den slät men jag föredrar när det är lite bitar av rabarber i sylten.
  6. Häll upp rabarbersylten i rengjorda burkar som sluter tätt och låt svalna i kylskåpet. Sylten kan förvaras kallt i flera månader.

pjimage

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x