Så här gör du:
- Bullar: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
- Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, vit sirap, vaniljsocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Målet är en kladdig, men hanterbar deg. Då får du den saftigaste bullen sen.
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin eller dubbelt så länge om du kör för hand.
- Dela degen i 30 lika stora bitar (ca 35g per degbit) och rulla varje bit med kupad hand mot bakbordet så att du får en jämn och fin bulle.
- Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum mellan och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på bullarna och degen ”studsar tillbaka”.
- Vaniljkräm: Dela en vaniljstång på mitten, skrapa ur fröna och lägg både frön och skal tillsammans med mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från plattan. Vill du istället använda vaniljpasta så tillsätter du det efter att mjölken kokat upp.
- Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
- Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Ta bort eventuell vaniljstångsskal.
- Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en lufttät burk.
- Ställ burken i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
- Rabarber: Blanda ihop tärnade rabarber med syltsocker i en skål.
- Havresmul: Nyp ihop alla ingredienserna till smulet i en bunke.
- Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med stor rund tyll och fyll dina färdigjästa bullar generöst med den. Toppa med syltsockrade rabarber och havresmul.
- Pensla bullarna med äggula uppvispat med lite salt och grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15-20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
- Låt dina bullar svalna helt och hållet innan du penslar dem med smält smör och doppa med strösocker.
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.