Pumpapaj

25 röster
pumpapaj
En klassisk amerikansk pumpapapaj med frasigt mördegsskal, krämig och kryddig pumpafyllning och luftig grädde.
Foto: Ulrika Pousette

Hösten är här och så även alla härliga och vackra pumpor. Pumpor är verkligen goda att baka med, med sin milda sötma och djupa smak. En riktig klassiker när det kommer till att baka med pumpa är pumpapaj. Den består av ett frasigt pajskal av mördeg, en krämig och kryddig pumpafyllning, lättvispad grädde och rostade pumpafrön på toppen. Ett måste att baka nu i höst!

Receptet bakas i en pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 6-8 generösa bitar pumpapaj.

Pajskal:

3 dl vetemjöl

2 msk strösocker

125 g smör

1 äggula

Fyllning:

250 g pumpa (butternut eller muscat), skalad och urkärnad vikt

2 ägg

2 dl strösocker

1 tsk malen kanel

1 tsk malen ingefära

1 krm salt

2 msk vetemjöl

2 dl vispgrädde

Garnering:

1 dl vispgrädde

0,5 dl hackade pumpakärnor, rostade

Gör såhär:

  1. Pajskal: Arbeta ihop alla ingredienserna till pajdegen bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
  2. Kavla ut degen eller tryck ut degen direk i pajformen och låt stå i kylskåpet i minst 30 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen.
  3. Fyllning: Skala och kärna ur pumpan. Skär i tärningar och låt koka i lättsaltat vatten i ca 5 minuter eller tills bitarna blivit mjuka.
  4. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  5. Sila bort vattnet och mixa pumpapbitarna till en slät puré. Låt svalna.
  6. Häll över pumpapurén i en bunke. Tillsätt 1 ägg i taget under konstant omrörning.
  7. Ha sedan ner resten av ingredienserna till fyllningen. Rör ihop till en jämn smet, gärna med hjälp av en ballongvisp.
  8. Nagga botten på pajskalet med hjälp av en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills det inte längre är glansigt.
  9. Häll över pumpafyllningen i pajskalet och fortsätta grädda pajen i nedre av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills fyllningen blivit fast men fortfarande är vobblig.
  10. Låt pajen svalna och stelna i kylskåpet helt och hållet innan du toppar med vispad grädde och hackade pumpafrön.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x