Pumpapaj

En klassisk amerikansk pumpapapaj med frasigt mördegsskal,krämig och kryddig pumpafyllning och luftig grädde.

Hösten är här och så även alla härliga och vackra pumpor. Pumpor är verkligen goda att baka med, med sin milda sötma och djupa smak. En riktig klassiker när det kommer till att baka med pumpa är pumpapaj. Den består av ett frasigt pajskal av mördeg, en krämig och kryddig pumpafyllning, lättvispad grädde och rostade pumpafrön på toppen. Ett måste att baka nu i höst!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
pumpapaj

Pumpapaj

Portioner: 6-8

Ingredienser

Pajskal:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
250 g pumpa (butternut eller muscat), skalad och urkärnad vikt
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 krm salt
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde

Garnering:
1 dl vispgrädde
0,5 dl hackade pumpakärnor, rostade

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Pajskal:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
250 g pumpa (butternut eller muscat), skalad och urkärnad vikt
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 krm salt
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde

Garnering:
1 dl vispgrädde
0,5 dl hackade pumpakärnor, rostade

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 6-8 generösa bitar

  1. Pajskal: Arbeta ihop alla ingredienserna till pajdegen bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
  2. Kavla ut degen eller tryck ut degen direk i pajformen och låt stå i kylskåpet i minst 30 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen.
  3. Fyllning: Skala och kärna ur pumpan. Skär i tärningar och låt koka i lättsaltat vatten i ca 5 minuter eller tills bitarna blivit mjuka.
  4. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  5. Sila bort vattnet och mixa pumpapbitarna till en slät puré. Låt svalna.
  6. Häll över pumpapurén i en bunke. Tillsätt 1 ägg i taget under konstant omrörning.
  7. Ha sedan ner resten av ingredienserna till fyllningen. Rör ihop till en jämn smet, gärna med hjälp av en ballongvisp.
  8. Nagga botten på pajskalet med hjälp av en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills det inte längre är glansigt.
  9. Häll över pumpafyllningen i pajskalet och fortsätta grädda pajen i nedre av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills fyllningen blivit fast men fortfarande är vobblig.
  10. Låt pajen svalna och stelna i kylskåpet helt och hållet innan du toppar med vispad grädde och hackade pumpafrön.

Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 6-8 generösa bitar

  1. Pajskal: Arbeta ihop alla ingredienserna till pajdegen bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
  2. Kavla ut degen eller tryck ut degen direk i pajformen och låt stå i kylskåpet i minst 30 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen.
  3. Fyllning: Skala och kärna ur pumpan. Skär i tärningar och låt koka i lättsaltat vatten i ca 5 minuter eller tills bitarna blivit mjuka.
  4. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  5. Sila bort vattnet och mixa pumpapbitarna till en slät puré. Låt svalna.
  6. Häll över pumpapurén i en bunke. Tillsätt 1 ägg i taget under konstant omrörning.
  7. Ha sedan ner resten av ingredienserna till fyllningen. Rör ihop till en jämn smet, gärna med hjälp av en ballongvisp.
  8. Nagga botten på pajskalet med hjälp av en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills det inte längre är glansigt.
  9. Häll över pumpafyllningen i pajskalet och fortsätta grädda pajen i nedre av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills fyllningen blivit fast men fortfarande är vobblig.
  10. Låt pajen svalna och stelna i kylskåpet helt och hållet innan du toppar med vispad grädde och hackade pumpafrön.

Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.8 21 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Cornelia
Cornelia
1 year ago

Hur mycket pumpapuré motsvarar 250 g pumpa? Gjorde pumpapuré till den fantastiskt goda pumpakakan och tänkte använda den överblivna purén till pumpapaj 🙂

Last edited 1 year ago by Cornelia

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?