Prinsesstårta med björnbär

Om ni har björnbär i frysen så tycker jag att ni ska prova den här varianten på prinsesstårta med björnbär! Jag har alltid älskat prinsesstårta. Ni vet, klassiker ligger mig varmt om hjärtat och är ofta det jag väljer när jag fikar ute. Själv hade jag en hel del björnbär i frysen så när jag blev sugen på att göra prinsesstårta så använe jag såklart de bären. Och det blev en riktig succé!

Fluffiga bottnar, syrlig björnbärsfyllning, drömgod hemmagjord vaniljkräm, fluffig grädde och alltsammans gömmer sig under ett vackert täcke av ljuslila marsipan. En riktig fikadröm helt enkelt!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Prinsesstårta med björnbär

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (bottnar):
3 stora ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk

Ingredienser (vaniljkräm):
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 stora äggulor
2 msk maizena
1,5 msk strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver

Ingredienser (björnbärsfyllning):
225 g frysta björnbär (tinade)
0,5 dl strösocker
4 dl kylskåpskall vispgrädde att täcka tårtan med
1 nypa bakpulver
ca 500 g marsipan
maizena till utkavling av marsipan
florsocker och mer björnbär till garnering

Tips!

  • Ställ ett litet glas med bakpulver bredvid tårtan i kylskåpet så svettas inte marsipanen.
  • Tårtan smakar galet gott dagen efter när bottnarna fått suga åt sig av björnbären.

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (bottnar):
3 stora ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk

Ingredienser (vaniljkräm):
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 stora äggulor
2 msk maizena
1,5 msk strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver

Ingredienser (björnbärsfyllning):
225 g frysta björnbär (tinade)
0,5 dl strösocker
4 dl kylskåpskall vispgrädde att täcka tårtan med
1 nypa bakpulver
ca 500 g marsipan
maizena till utkavling av marsipan
florsocker och mer björnbär till garnering

TIPS!

  • Ställ ett litet glas med bakpulver bredvid tårtan i kylskåpet så svettas inte marsipanen.
  • Tårtan smakar galet gott dagen efter när bottnarna fått suga åt sig av björnbären.

Dela receptet

Såhär gör du:

Botten bakade jag i en långpanna med måtten 25×35 cm.

  1. Botten: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt
  3. Tillsätt bakpulver och vetemjöl och vänd försiktigt samman till en jämn smet med hjälp av en slickepott
  4. Ha till sist i mjölken och vänd samman till en jämn smet.
  5. Täck formen med bakplåtspapper och bred ut smeten i formen.
  6. Grädda botten i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter.
  7. Låt kakan svalna helt och hållet innan du delar och fyller den.
  8. Vaniljkräm: Rör samman allt i en kastrull.
  9. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
  10. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en kall skål.
  11. Låt krämen svalna helt och hållet innan du fyller din tårta med den.
  12. Björnbärsfyllning: Mosa samman björnbären med strösockret i en bunke.
  13. Dela botten i tre rektanglar.
  14. Häll upp vispgrädden i en bunke tillsammans med bakpulver (bakpulvret gör att du lättare kan vispa grädden riktigt fluffig utan att den skär sig).
  15. Vispa upp grädden.
  16. Bred ut björnbärsfyllningen på den första botten. Lägg på nästa botten och bred ut vaniljkrämen på den.
  17. Ha till sist på sista botten och toppa den med vispgrädde. Täck hela tårtan med grädde och se till att toppen är lite rundad för den klassiska prinsesstårta-looken.
  18. Kavla ut marsipanen till en rektangel. Använd maizena på arbetsytan för att minska risken för att den ska fastna.
  19. Täck försiktigt tårtan med marsipanen och dekorera med florsocker och mer björnbär.
  20. Servera direkt eller förvara den i kylskåpet!
Steg för steg

Video

Botten bakade jag i en långpanna med måtten 25×35 cm.

  1. Botten: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt
  3. Tillsätt bakpulver och vetemjöl och vänd försiktigt samman till en jämn smet med hjälp av en slickepott
  4. Ha till sist i mjölken och vänd samman till en jämn smet.
  5. Täck formen med bakplåtspapper och bred ut smeten i formen.
  6. Grädda botten i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter.
  7. Låt kakan svalna helt och hållet innan du delar och fyller den.
  8. Vaniljkräm: Rör samman allt i en kastrull.
  9. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
  10. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en kall skål.
  11. Låt krämen svalna helt och hållet innan du fyller din tårta med den.
  12. Björnbärsfyllning: Mosa samman björnbären med strösockret i en bunke.
  13. Dela botten i tre rektanglar.
  14. Häll upp vispgrädden i en bunke tillsammans med bakpulver (bakpulvret gör att du lättare kan vispa grädden riktigt fluffig utan att den skär sig).
  15. Vispa upp grädden.
  16. Bred ut björnbärsfyllningen på den första botten. Lägg på nästa botten och bred ut vaniljkrämen på den.
  17. Ha till sist på sista botten och toppa den med vispgrädde. Täck hela tårtan med grädde och se till att toppen är lite rundad för den klassiska prinsesstårta-looken.
  18. Kavla ut marsipanen till en rektangel. Använd maizena på arbetsytan för att minska risken för att den ska fastna.
  19. Täck försiktigt tårtan med marsipanen och dekorera med florsocker och mer björnbär.
  20. Servera direkt eller förvara den i kylskåpet!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Meron
Meron
11 months ago

Går det att lägga ihop tårtan dagen innan och ha den i kylen? 🙂

Tips!

  • Ställ ett litet glas med bakpulver bredvid tårtan i kylskåpet så svettas inte marsipanen.
  • Tårtan smakar galet gott dagen efter när bottnarna fått suga åt sig av björnbären.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?