Pepparkakskladdkaka med lingonfrosting

Ny dag betyder ny kladdkaka! Den här varianten är väldigt julig och perfekt att servera till vintern och julens alla mysiga fikastunder. Kladdig pepparkakskladdkaka (smakar precis som pepparkaksdeg och passar därför perfekt till dig som älskar att äta pepparkaksdeg men vill slippa magont) som toppas med en härligt sötsyrlig och god lingonfrosting. Lingonfrostingen är ren och skär inspiration från min favoritperson i hela bakpoddvärlden, aka min vän och kollega i bakpodden Tillåt Kakor, Emma Brink Rask.

Receptet bakas i en rund springform med avtagbara kanter och ger en härlig kladdkaka på 10-12 bitar. Pepparkakskladdkakan är supergod som den är och frostingen är inget måste men perfekt om du vill bryta av med något syrligt och fräscht.

Ingredienser (pepparkakskladdkaka):

225 g smör

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 nypa salt

4 dl vetemjöl

3 ägg

2 tsk malen kanel

1,5 tsk malen kryddnejlika

1,5 tsk malen kardemumma

2 tsk malen ingefära

Ingredienser (lingonfrosting):

600 g kylskåpskall färskost

2 dl kylskåpskall vispgrädde

0,5-1 dl lingonpulver (justera efter egen smak)

2 dl florsocker

lingonpulver att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret till kladdkakan i en kastrull på medelvärme, häll ner det i bunken tillsammans med resten av ingredienserna till kladdkakan och blanda ihop med ballongvisp bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills att kladdkakan är gräddad i kanterna och lite vobblig i mitten.
  4. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet i minst 4h, helst över natten innan du gör resten av receptet.
  5. Frostingen gör du enkelt genom att vispa ihop grädde och färskost riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt lingonpulver och vispa lite till.
  6. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock frosting med slickepott.
  7. Ta bort kladdkakan från formen och lägg upp på ett fat. Spritsa ut frostingen på kladdkakan. Dekorera med lingonpulver och servera direkt.

TIPS!

  • Gör pepparkakskladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
3 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kristina
Kristina
1 år sedan

Var hittar man lingonpulver? Går det annars att göra med riktiga lingon?

Emilia
Emilia
1 år sedan

Ser jättegott ut! Kan man byta ut lingonpulvret mot lingonsylt? Jag bor i Australien så jag har inte tillgång till pulver.

Last edited 1 år sedan by Emilia
Emilia
Emilia
1 år sedan

Kan man använda pepparkakskrydda istället?Och isåfall hur mycket? I en påse från Santa Maria är det 18 g.

En undran till, Det var slut på lingonpulver i affären. Kan jag röra ned lite lingonsylt i frostingen? El mosa frysta lingon ( upptinade ) och ha i?
Tacksam för hjälpen …

Tack för alla goda recept du delar med dig Camilla 😃. Uppskattas väldigt!

Önskar God Jul och fina juldagar 🎄🤩🎅 … / Mvh Emilia ⭐️

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x