Pannkakstårta

Fotograf: Ulrika Pousette

Älskar du pannkakor lika mycket som jag gör, så måste du testa att göra min pannkakstårta. Det är så festligt, barnsligt gott och alltid en succé på kalas eller till helgbrunchen! För att få till pannkakor som blir riktigt fina att stapla (utan att kladda ner hela köket 🙈), använder jag alltid min doseringstratt, den är guld värd! Med den häller du enkelt upp exakt rätt mängd smet varje gång, och slipper ojämna pannkakor. Du hittar den i min webbshop här. Ett litet kökshack som gör stor skillnad när du vill få pannkakstårtan både snygg och smidig att göra! 😍

Reklam för min webbshop.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Pannkakstårta

Ingredienser

Pannkakor
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
12 dl mjölk (gärna 3% fetthalt)
6 ägg
25 – 50 g smör till stekning

Fyllning
5 dl vispgrädde
3 dl jordgubbssylt

Toppa med
jordgubbar
florsocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att vispa ihop vetemjöl och en nypa salt i en stor bunke. Tillsätt hälften av mjölken tillsammans med äggen. Vispa med en ballongvisp tills du får en jämn och klumpfri smet.
  2. Fortsätt genom att hälla i resten av mjölken lite i taget medan du försiktigt rör om. Det är viktigt att inte överarbeta smeten, den ska bara precis gå ihop. För att få en garanterat klumpfri smet, brukar jag köra ett varv med stavmixern. När smeten är klar, låt den vila i minst 10 minuter. Om du har tid är det ännu bättre att låta den stå i 30 minuter, eller över natten i kylskåp. En vilad smet ger extra fina pannkakor med rätt konsistens, perfekt när du ska bygga en pannkakstårta!
  3. Smält hälften av smöret i en stekpanna på medelvärme. Häll ner det smälta smöret i smeten och rör om.
  4. Hetta upp pannan igen med en ny klick smör. Häll i ungefär 1 deciliter smet per pannkaka och luta pannan så att smeten täcker hela botten jämnt. Mitt bästa tips är att använda en doseringstratt för en kladdfri, men framförallt rätt dosering för att få pannkakorna lika stora, det gör pannkakstårtan snyggare.
  5. Stek pannkakorna i 2-3 minuter per sida tills de är gyllenbruna och genomgräddade.
  6. När alla pannkakor är gräddade, är det dags att bygga ihop tårtan. Ta hjälp av ringen från en springform och ställ den på serveringsfatet. Lägg pannkakor på insidan av formen så det skapas som en vägg och en botten.
  7. Vispa grädden, skär upp jordgubbarna och ställ fram sylten.
  8. Varva sedan pannkakorna med både vispgrädde och jordgubbssylt. När alla varv är fyllda, viker du in pannkakorna som hänger över ringen (se videon här för att se hur man gör)
  9. Spritsa resterande grädde fint på toppen och toppa med färska jordgubbar, pudra över florsocker och lyft på ringen innan servering. Hoppas att det ska smaka!

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?