Okej, det här inlägget skulle egentligen ha kommit upp igår kväll men jag glömde helt enkelt att trycka på publicera det *skämskudde*. Hursomheslt så fick jag trevligt besök från lokaltidningen igår och tillsammans bakade vi den här superfräscha no bake-pajen med en syrlig passionsfruktcurd och maräng.
Den här gången var det inte jag som bakade haha. Jag hade förberett receptet till deras besök och instruerade bara hur de skulle göra. De gjorde verkligen allt, från att smälta smör till att mixa kex och göra egen passionsfruktcurd. De hann inte spritsa på marängen och bränna av den så det gjorde jag men jag kan helt klart vänja mig vid att ha assistenter i köket haha. Så smidigt!
Receptet räcker till en rektangulär pajform med avtagbara kanter på 35×11 cm, vilket ger ca 10 generösa bitar.
Ingredienser (pajskal utan ugn):
10 digestivekex
75 g smör
Gör såhär:
- Mixa kexen fint i en matberedare.
- Smält smöret och planda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
- Tryck ut kexmassan i pajformen och ställ i kylskåpet medan du gör passionsfruktcurden.
Ingredienser (passionsfruktcurd):
2 äggulor (spara äggvitan till maräng-toppingen)
1 ägg
75 g smör
1,5 dl strösocker
saft från 1 citron
innehållet från 5 passionsfrukter
0,5 dl maizena
Gör såhär:
- Lägg alla ingredienserna i en kastrull och låt sjuda på medelvärme under konstant omrörning.
- Curden är klar när du känner att den börjar tjockna.
- Häll upp curden i pajskalet och ställ tillbaka i kylskåpet för att stelna medan du gör marängen.
Ingredienser (maräng-topping):
2 äggvitor (de som blev över från curden)
1 dl strösocker
Gör såhär:
- Vispa äggvitan till styva toppar i en värmetålig skål med en elvisp.
- Fortsätt vispa medan du har i lite strösocker i taget.
- Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten och fortsätt vispa tills sockerkristallerna smält och du har en blank och fin marängmet.
- Spritsa marängen på pajen (går också att bre på) och bränn av med brulée-brännare.
- Servera direkt eller förvara i kylskåpet.