Först och främst, tack för all er underbara respons på min medverkan i Nyhetsmorgon i Söndags. Jag hade SÅ kul och är så glad att ni tyckte om det! Ni kan se allt i efterhand HÄR. Och bakandet av no bake fortsätter såklart, särskilt med den värmebölja som vi har just nu. Alltså, 30 grader?! Det känns ju som att man är utomlands! Hur härligt somhelst men det är helt klart mindre härligt att sätta på ugnen. Idag blev det en no bake chokladtryffelpaj med kolatäcke och flingsalt.
Den här gången är pajskalet gjort på ett helt nytt sätt. Nämligen med kexchoklad! Bara. Så himla smidigt och det blir dessutom extra sprött och härligt. Dessutom blir det tunt vilket ger en massa utrymme till den fantastiskt lena chokladfyllningen med kolatäcke.
Receptet bakade jag i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm, vilket ger en paj med 12-14 generösa bitar.
Ingredienser:
350 g kexchoklad av valfri sort (jag använde Milka’s kexchokladfingrar)
2,5 dl vispgrädde
4 tsk ljus sirap
75 g smör
450 g mörk choklad
1 burk karamelliserad mjölk à 397 g
grovkornigt flingsalt
färska hallon och mynta till garnering
Gör såhär:
- Mixa kexchokladen till en formbar massa i matberedare.
- Tryck ut massan i pajformen till ett jämnt pajskal och låt stelna i kylskåpet medan du gör fyllningen.
- Lägg vispgrädde, sirap och smör i en kastrull. Rör om under uppvärmning tills allt smält samman.
- Sänk till medelvärme och bryt ner chokladen. Rör om tills allt smält samman till en jämn och fin chokladtryffelsmet.
- Häll upp chokladtryffeln i pajskalet och ställ tillbaka i kylskåpet för att stelna.
- Täck chokladtryffeln med innehållet i en burk karamelliserad mjölk och garnera med flingsalt, färska hallon och mynta.
- Servera direkt eller förvara i kylskåpet.