Älskade helgfrukostar! Då brukar jag passa på att laga något annat till frukost än vardagsgröten och det kokta ägget. Idag blev det en favorit från barndomen – msemen (även kallad rghaif eller melaoui). Det är frasiga marockanska mannagrynspannkakor.
Min man var supertaggad på att jag skulle göra hans favoritpannkakor men fick en chock när jag la fram dem på bordet. “Vad har du gjort?!”. Han syftade såklart på bären haha. I Marocko serverar man dem inte som jag gör. Där är det smör, honung eller sylt som gäller.
Receptet ger 10 stycken msemen.
Ingredienser:
2 dl mannagryn + 0,5 dl till vikningen
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja) + 2 msk till vikningen och ytterligare någon msk till stekning
1,5-2 dl vatten
25 g smör
Gör såhär:
- Blanda mannagryn, vetemjöl och salt i en skål.
- Tillsätt olja och vatten under omrörning till en kladdig deg. Är degen för torr kommer du inte få till den där smidiga tillplattninen av degen som ger den en härlig frasighet.
4. Dela degen i 10 lika stora bollar och lägg på en bricka täckt med bakplåtspapper.
5. Täck alltsammans med plastfolie och låt vila i ca 30 minuter
6. Smält smöret och blanda ihop med 2 msk olja.
7. För att baka ut en pannkaka gör du helt enkelt så att du smörjer in din arbetsbänk med lite olja. Lägg bollen på bänken, platta till lite lätt och lägg ca 1 tsk av smör- och oljeblandningen på bollen.
8. Börja platta till bollen innifrån och ut till en tunn fyrkant. Strö mannagryn på degen innan du viker ihop den enligt bilderna nedan.
9. Strö även lite mannagryn på den färdigvikta pannkakan.
10. Nu är det dags att steka dina pannkakor. Det gör du på hög värme i en kastrull med sparsamt med olja. Du vill steka och inte fritera dem.
11. Innan du steker en pannkaka så behöver du platta till den igen med samma teknik som innan. Innifrån och ut och gärna på en smörjd arbetsbänk.
12. Stek pannkakorna på hög värme på varje sida tills de får en lätt gyllenbrun färg.
13. Servera direkt!