Imorgon är det morotskakans dag! Och om du inte tänkte baka min drömmiga chokladmorotskaka fylld med dulce de leche eller min lyxiga morotskaka i långpanna så tycker jag att du defintivt ska prova dessa morotskaka cookies! Härligt segmjuka cookies med morötter och pekannötter som toppas med en ljuvlig cream cheese frosting. Denna morotskakevariant är dessutom äggfri! Perfekt om det finns allergier mot ägg i fikasällskapet 🙂
Dessutom är de väldigt enkla och snabba att göra! Du behöver knappt 1 timme innan de är redo att ätas. Receptet ger 12 stycken cookies. En liten steg för steg video som visar hur man bakar de här kakorna hittar ni på min instagram @mykitchenstories.se.
Ingredienser (morotskaka cookies):
100 g mjukt smör
1 dl brunt farinsocker strö
2 msk mörk sirap
2 fint rivna medelstora morötter
70 g grovt hackade pekannöter (kan uteslutas)
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ihop smör, farinsocker och sirap till en krämig smet.
- Ha sedan i finrivna morötter, pekannötter, vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker, kanel, ingefära och en nypa salt. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
- Rulla degen till 12 lika stora bollar och fördela på en plåt med bakplåtspapper. Se till att ha ordentligt med mellanrum mellan kakorna då de smälter ut i ugnen.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
- Låt kakorna svalna helt och hållet på galler innan du har på cream cheese frosting.
Ingredienser (cream cheese frosting):
50 g mjukt smör
100 g naturell färskost
2 dl florsocker
rivet skal från 1 lime
Gör såhär:
- Vispa ihop smör och färskost krämigt.
- Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn frosting med hjälp av en slickepott. Är du för hårdhänt och snabb eller kör med elvisp i det här steget så kommer frostingen med största sannolikhet att bli lös.
- Bre frostingen på dina cookies och garnera med rivet limeskal.
- Servera direkt eller förvara i kylskåp i lufttät burk!