Mina bästa tips för att fota mat & bakverk

fotabakverk1.jpgDet här inlägget är i samarbete med Lumix Nordic.

För lite mer än ett år sedan blev jag stolt ambassadör för Lumix Nordic och har sedan dess fotat alla mina bilder med kameran Lumix GX80 och objektivet Panasonic Lumix G 25mm /F1.7 ASPH. Jag får många frågor, särskilt på Instagram där just bilderna är i fokus, om vilken kamera jag använder. Lika många förvånas ofta över att jag fotar med en kompakt systemkamera när deras förväntningar är att jag fotar med ett stort och tungt kamerahus och ett gigantiskt objektiv. För det är ju så många föreställer sig att de bästa bilderna blir till.

f4c98b71-3147-4b85-9f1f-231cf1a92dad.jpgFoto: Ola Jacobsen

Sanningen är den att jag aldrig har varit ett proffs, jag är en självlärd amatör som fortfarande lär mig massor varje dag om att fota bakverk. När jag tittar tillbaka på min allra första bild som publicerades på bloggen så undrar jag hur det kom sig att jag ens fortsatte ta bilder och dela med mig av dem till andra. Men jag hade kul och då spelar det ingen roll om bilden är gul och tagen ur ett märkligt perspektiv utan vidare eftertanke. Blir ni nyfikna på hur min allra första bild såg ut så hittar ni den här (på egen risk men med chans för ett gott skratt).

convert

När det kommer till just receptbilder så spelar det ingen roll hur gott man tycker att något är. Har man inte lyckats förmedla det genom bilden så kan det vara svårt att övertyga andra som inte smakat, om det. Även om jag utvecklas varje dag så har jag en del saker i bakhuvudet hela tiden när jag style:ar och fotar mina bakverk. Jag tänkte dela med mig av hur jag tänker när jag fotar mat och bakverk i det här inlägget. Sen är mina tips inget facit för hur man måste göra. Som med allt annat så finns det massor med olika stilar och smaker när det kommer till fotografering av mat och bakverk. Det här är helt enkelt hur jag gör.

 

  1. Ljus

Den gula lampan över köksbänken gör sällan det mumsiga bakverket eller den goda maträtten rättvisa. Jag jobbar nästan uteslutande med dagsljus från mitt köksfönster. Under vinterhalvåret, när dagarna är korta och dagsljuset väldigt begränsat, tar jag ibland hjälp av studiolampor med dagsljustemperatur. Dagsljus ger bilden ett neutralt och behagligt utseende men jag undviker direkt solljus som ger skarpa skuggor. Jag använder också en reflektor (aka överblivet vitt hyllplan) för att lätta upp skuggiga områden i bilden.

convert (3).jpeg

  1. Använd ett litet skärpedjup

Ett litet skärpedjup samtidigt som jag går nära inpå bakverket är något jag älskar! För att åstadkomma detta brukar jag ställa in en bländaröppning på F1,8 och en lång brännvidd. På så sätt blir bakverket som man fokuserar på i skärpa och resten i mjuk oskärpa.

 

  1. Dekorera med ingredienser!

Jag älskar att dekorera med råvarorna som ingår i bakverket. För mig är det inte bara viktigt att bilden blir snygg att titta på utan att den också är informativ på så sätt att bilden ensamt kan förklara vad bakverket består av för smaker. Detta gör jag dock inte alltid, utan skiljer sig från bild till bild om jag tycker att det passar eller inte.

convert (4).jpeg

  1. Rekvisita

I början av mitt bloggande så la jag bara en bulle eller en cupcake på bordet och fotade den rakt upp och ner utan att fylla ut och style:a bilden med någon rekvisita. Jag tycker att det stilrena är riktigt snyggt men det är inte min stil att fotografera så. Jag vill att mina bilder ska kännas hemtrevliga, som att man sitter och fikar och får vara med och smaka på bakverken när man tittar på bilderna. Mitt sätt att försöka uppnå det här är genom att style:a bilden med passande porslin, bestick och kökshanddukar.

convert (2).jpeg

  1. Ta en tugga!

Mina favoritbilder är de som är fotade när man tagit en tugga av bakverket och man kan se hur den ser ut både i konsistens och innehåll. Den här typen av bilder är bland mina populäraste på Instagram. Bakverket behöver ju ändå smakas på, så det är lika bra att inkludera den första tuggan i fotojobbet 😉

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Mina bästa tips för att fota mat & bakverk

Ingredienser

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?