Maritozzi

Fotograf: Ulrika Pousette

Martiozzi är en italiensk fluffig briochebulle, fylld med härligt krämig vaniljgrädde. Dessa fantastiska bullar går att variera i både fyllning och topping 😍 Detta recept bjuder på en fyllning med gräddig mascarponekräm med smak av vanilj och toppas med hackade pistagenötter för extra crunch. Har du smakat på Maritozzi med en annan fyllning? Berätta gärna i kommentarsfältet 🫶🏼

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Maritozzi

Ingredienser

Bulldegen
12,5 g jäst
2 msk vatten
2 dl mjölk
1,5 tsk strösocker
2 ägg
500 g vetemjöl
1,5 tsk salt
125 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker

1 ägg att pensla bullarna med

Fyllningen
250 g mascarpone
2,5 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
lite citronzest

Dekoration
pistagenötter
florsocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Bulldegen
12,5 g jäst
2 msk vatten
2 dl mjölk
1,5 tsk strösocker
2 ägg
500 g vetemjöl
1,5 tsk salt
125 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker

1 ägg att pensla bullarna med

Fyllningen
250 g mascarpone
2,5 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
lite citronzest

Dekoration
pistagenötter
florsocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att smula ner och lös upp jästen i en bunke med vatten och mjölk.
  2. Ha sedan ner ägg, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop det här till en kladdig deg innan du har i salt och mer vetemjöl som du lägger till lite i taget, samtidigt som du fortsätter att knåda hela tiden.
  3. I en separat skål, rör du ihop rumstempererat smör och strösocker jämnt. Klicka sedan ner smörblandningen i degen, lite i taget, under tiden som den knådas.
  4. När du har fått en elastisk och lite klibbig deg som släpper från degbunkens kanter, stjälper du över degen i en annan skål som du oljat in med lite neutral olja, detta för att degen inte ska fastna i skålen. Plasta in skålen med plastfolie och täck över med kökshandduk.
  5. Låt degen jäsa i rumstemperatur i 2-3 timmar.
  6. Förbered fyllningen genom att vispa ihop mascarpone och vispgrädde med hjälp av en elvisp. Ha sedan ner florsocker, vaniljsocker och lite citronzest och vispa lite till.
  7. Hacka pistagenötterna och ställ åt sidan. Dessa ska användas till att dekorera bullarna med.
  8. När degen har börjat jäsa klart, förbereder du under tiden plåtar med bakplåtspapper och sätter ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  9. Stjälp upp degen och forma till bollar lite större än en golfboll och lägg upp på plåtarna. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ungefär 15-20 minuter.
  10. När bullarna har gräddat klart och svalnat, skär du upp bullarna lite mer än till hälften så den fortfarande “sitter ihop”.
  11. Fyll sedan bullarna med mascarponekrämen och stäng locket, skrapa av överflödig kräm så du får en fin kant och dekorera med hackade pistagenötter (se video). Pudra över florsocker innan servering. Hoppas att det ska smaka!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Börja med att smula ner och lös upp jästen i en bunke med vatten och mjölk.
  2. Ha sedan ner ägg, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop det här till en kladdig deg innan du har i salt och mer vetemjöl som du lägger till lite i taget, samtidigt som du fortsätter att knåda hela tiden.
  3. I en separat skål, rör du ihop rumstempererat smör och strösocker jämnt. Klicka sedan ner smörblandningen i degen, lite i taget, under tiden som den knådas.
  4. När du har fått en elastisk och lite klibbig deg som släpper från degbunkens kanter, stjälper du över degen i en annan skål som du oljat in med lite neutral olja, detta för att degen inte ska fastna i skålen. Plasta in skålen med plastfolie och täck över med kökshandduk.
  5. Låt degen jäsa i rumstemperatur i 2-3 timmar.
  6. Förbered fyllningen genom att vispa ihop mascarpone och vispgrädde med hjälp av en elvisp. Ha sedan ner florsocker, vaniljsocker och lite citronzest och vispa lite till.
  7. Hacka pistagenötterna och ställ åt sidan. Dessa ska användas till att dekorera bullarna med.
  8. När degen har börjat jäsa klart, förbereder du under tiden plåtar med bakplåtspapper och sätter ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  9. Stjälp upp degen och forma till bollar lite större än en golfboll och lägg upp på plåtarna. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ungefär 15-20 minuter.
  10. När bullarna har gräddat klart och svalnat, skär du upp bullarna lite mer än till hälften så den fortfarande “sitter ihop”.
  11. Fyll sedan bullarna med mascarponekrämen och stäng locket, skrapa av överflödig kräm så du får en fin kant och dekorera med hackade pistagenötter (se video). Pudra över florsocker innan servering. Hoppas att det ska smaka!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?