Ok, jag kan inte hålla mig längre. Årets första saffransbak har nu invigts och det med pompa och ståt. Man kan ju helt klart säga att jag fick massa inspiration från min nyligen gjorda Marocko-resa. I Marocko bakar man mycket med saffran och nötter.
Det här är inte bara segmjuka cookies med saffran, det här är segmjuka cookies med saffran, vit choklad, tranbär och pistagenötter. En hel härlighet med tuggmotstånd i olika konsistenser i en och samma cookie. Helt fantastiskt och exakt så som cookies bör vara om ni frågar mig!
Receptet räcker till 30 stycken lyxiga saffranscookies.
Ingredienser:
175 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 rumstempererat ägg
2 påsar saffran à 0,5 g
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
150 g vita chokladknappar
1 dl torkade tranbär
60 g skalade pistagenötter
- Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål
- Vispa smör och strösocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
- Ha sedan i resten av ingredienserna förutom den vit choklad, tranbär och pistagenötter. Arbeta snabbt ihop till en en deg.
- Till sist har du i vita chokladknappar, torkade tranbär och skalade pistagenötter.
- Plasta in skålen och ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter.
- Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
- Rulla degen till bollar à ca 25 g och fördela på plåtarna med bakplåtspapper. Ca 15 bollar per plåt brukar vara lagom men utrymmet mellan dem ska vara generöst då de flyter ut till kakor i ugnen. Tryck till bollarna lite lätt med fingrarna.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
- Ta ut plåten och låt kakorna vila på plåten i ca 2-3 minuter innan du flyttar över dem på galler. Det är superviktigt att du inte låter dem ligga längre än så på plåten, annars förlorar du segheten i mitten och får istället en genomhård kaka!
Hej Camilla. Sugen på att testa, men kan man använda färska tranbär?