Lakritsfudge-tårta med hallonpannacotta

Hallon och lakrits är en såndär fantastiskt udda smakkombination som man antingen älskar eller hatar. Själv hör jag till den förstnämnda gruppen, så när min bästa vän Rihab crave:ade en lakrits- och hallontårta i samma stil som min citronfudge-tårta visste jag att det skulle bli en riktigt hit!

Asså tänk er sådär härligt mjukseg lakritsfudge som bara smälter i munnen, krämig hallonpannacotta, färska hallon, vispad grädde och guldströssel med en spröd digestivebotten. Ja, ni hör ju själva hur många goda mumsigheter som den här tårtan består av!

Även om jag i mitt recept förgräddar botten i ugnen så är det absolut inget måste. Det går att göra hela tårtan utan ugn men ibland kan jag gilla den gräddade smaken av digestivebotten.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Lakritsfudge-tårta med hallonpannacotta

Portioner: 10-12

Ingredienser

Ingredienser (botten):
14 stycken digestivekex
100 g smör

Ingredienser (lakritsfudge):
150 g turkisk peppar
3 dl vispgrädde
4 msk ljus sirap
4 dl strösocker
50 g smör
200 g mörk choklad
1 tsk svart pastafärg

Ingredienser (hallonpannacotta):
100 g frysta hallon
saft från en citron
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,5 tsk agar agar pulver
guldflingor, vispad grädde och färska hallon till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Ingredienser (botten):
14 stycken digestivekex
100 g smör

Ingredienser (lakritsfudge):
150 g turkisk peppar
3 dl vispgrädde
4 msk ljus sirap
4 dl strösocker
50 g smör
200 g mörk choklad
1 tsk svart pastafärg

Ingredienser (hallonpannacotta):
100 g frysta hallon
saft från en citron
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,5 tsk agar agar pulver
guldflingor, vispad grädde och färska hallon till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter diameter ca 23 cm.

  1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare.
  3. Smält smöret och blanda ihop det med kexsmulet till en formbar massa.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och tryck ut kexmassan i botten.
  5. Förgrädda botten i 10 minuter.
  6. Lakritsfudge: Krossa turkisk peppar till ett smul med hjälp av en mortel eller genom att lägga karamellerna i en tjockare förslutningsbar påse och banka med tung kavel eller hammare.
  7. Lägg de krossade karamellerna i en kastrull med alla ingredienserna förutom mörk choklad och pastafärg.
  8. Låt koka upp på medelvärme under omrörning till 120 grader.
  9. Ta bort kastrullen från värmen och bryt ner mörk choklad. Rör om tills chokladen smält i fudgen.
  10. Ha sedan i pastafärgen och rör om tills färgen fördelat sig jämnt i fudgen.
  11. Häll upp fudgen i sprinformen, över kexbotten, och ställ i kylskåpet för att svalna medan du gör hallonpannacottan.
  12. Hallonpannacotta: Koka upp hallonen i en kastrull tillsammans med citronsaften tills hallonen lösts upp till ett mos.
  13. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett mos utan kärnor.
  14. Lägg vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i 2 minuter innan du har i hallonmos och florsocker.
  15. Koka hallonpannacottan i ytterligare någon minut innan du häller upp den halvsfäriska silikonformarna. Har du inte silikonformar kan du hälla pannacottan direkt på fudgelagret. Låt stå i kylskåpet för att stelna över natten innan du dekorerar tårtan med dem tillsammans med färska hallon, guldflingor och vispad grädde.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter diameter ca 23 cm.

  1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare.
  3. Smält smöret och blanda ihop det med kexsmulet till en formbar massa.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och tryck ut kexmassan i botten.
  5. Förgrädda botten i 10 minuter.
  6. Lakritsfudge: Krossa turkisk peppar till ett smul med hjälp av en mortel eller genom att lägga karamellerna i en tjockare förslutningsbar påse och banka med tung kavel eller hammare.
  7. Lägg de krossade karamellerna i en kastrull med alla ingredienserna förutom mörk choklad och pastafärg.
  8. Låt koka upp på medelvärme under omrörning till 120 grader.
  9. Ta bort kastrullen från värmen och bryt ner mörk choklad. Rör om tills chokladen smält i fudgen.
  10. Ha sedan i pastafärgen och rör om tills färgen fördelat sig jämnt i fudgen.
  11. Häll upp fudgen i sprinformen, över kexbotten, och ställ i kylskåpet för att svalna medan du gör hallonpannacottan.
  12. Hallonpannacotta: Koka upp hallonen i en kastrull tillsammans med citronsaften tills hallonen lösts upp till ett mos.
  13. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett mos utan kärnor.
  14. Lägg vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i 2 minuter innan du har i hallonmos och florsocker.
  15. Koka hallonpannacottan i ytterligare någon minut innan du häller upp den halvsfäriska silikonformarna. Har du inte silikonformar kan du hälla pannacottan direkt på fudgelagret. Låt stå i kylskåpet för att stelna över natten innan du dekorerar tårtan med dem tillsammans med färska hallon, guldflingor och vispad grädde.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?