Hallon och lakrits är en såndär fantastiskt udda smakkombination som man antingen älskar eller hatar. Själv hör jag till den förstnämnda gruppen, så när min bästa vän Rihab crave:ade en lakrits- och hallontårta i samma stil som min citronfudge-tårta visste jag att det skulle bli en riktigt hit!
Asså tänk er sådär härligt mjukseg lakritsfudge som bara smälter i munnen, krämig hallonpannacotta, färska hallon, vispad grädde och guldströssel med en spröd digestivebotten. Ja, ni hör ju själva hur många goda mumsigheter som den här tårtan består av!
Även om jag i mitt recept förgräddar botten i ugnen så är det absolut inget måste. Det går att göra hela tårtan utan ugn men ibland kan jag gilla den gräddade smaken av digestivebotten.
Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter (diameter ca 23 cm), vilket ger ca 10-12 generösa bitar.
Ingredienser (botten):
14 stycken digestivekex
100 g smör
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Mixa kexen till ett fint smul i matberedare.
- Smält smöret och blanda ihop det med kexsmulet till en formbar massa.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och tryck ut kexmassan i botten.
- Förgrädda botten i 10 minuter.
Ingredienser (lakritsfudge):
150 g turkisk peppar
3 dl vispgrädde
4 msk ljus sirap
4 dl strösocker
50 g smör
200 g mörk choklad
1 tsk svart pastafärg
Gör såhär:
- Krossa turkisk peppar till ett smul med hjälp av en mortel eller genom att lägga karamellerna i en tjockare förslutningsbar påse och banka med tung kavel eller hammare.
- Lägg de krossade karamellerna i en kastrull med alla ingredienserna förutom mörk choklad och pastafärg.
- Låt koka upp på medelvärme under omrörning till 120 grader.
- Ta bort kastrullen från värmen och bryt ner mörk choklad. Rör om tills chokladen smält i fudgen.
- Ha sedan i pastafärgen och rör om tills färgen fördelat sig jämnt i fudgen.
- Häll upp fudgen i sprinformen, över kexbotten, och ställ i kylskåpet för att svalna medan du gör hallonpannacottan.
Ingredienser (hallonpannacotta):
100 g frysta hallon
saft från en citron
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,5 tsk agar agar pulver
guldflingor, vispad grädde och färska hallon till garnering
Gör såhär:
- Koka upp hallonen i en kastrull tillsammans med citronsaften tills hallonen lösts upp till ett mos.
- Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett mos utan kärnor.
- Lägg vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i 2 minuter innan du har i hallonmos och florsocker.
- Koka hallonpannacottan i ytterligare någon minut innan du häller upp den halvsfäriska silikonformarna. Har du inte silikonformar kan du hälla pannacottan direkt på fudgelagret. Låt stå i kylskåpet för att stelna över natten innan du dekorerar tårtan med dem tillsammans med färska hallon, guldflingor och vispad grädde.