
Om du har suttit och funderat över hur du ska ta din kladdkaka till nästa nivå så har du svaret här: knäckkladdkaka. En härligt seg, chokladig och kladdig kladdkaka med seg knäcktopping med knapriga bitar av rostad mandel, toppad med salta pretzels. Hur gott?


Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 6-8 generösa bitar knäckkladdkaka.
Kladdkaka:
300 g smör
4,5 dl strösocker
2,5 dl kakao
0,5 tsk salt
4 ägg
2,25 dl vetemjöl
Knäcktopping:
30 g sötmandel, saltrostad
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
0,5 msk smör
Garnering:
flingsalt
salta kringlor (pretzels), eller salta pinnar
Gör såhär:
- Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
- Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
- Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten av kakan är vobblig.
- Låt kladdkakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylskåpet i minst 4 timmar, helst över natten.
- Knäck: Grovhacka sötmandlarna, ställ åt sidan.
- Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap, vaniljsocker och salt i en tjockbottnad kastrull på hög värme till 125 grader.
- Ta bort kastrullen från värmen och rör ner smöret och sedan de grovhackade sötmandlarna.
- Häll knäcksmeten över kladdkakan. Garnera med pretzels. Låt knäcktoppingen stelna på kladdkakan i kylskåpet i minst 1 timme innan du garnerar med flingsalt och serverar.