Knäckiga smulpajsgrottor

23 röster
smulpajsgrottor
Knäckiga smulpajsgrottor med syrliga bär.

Mjukspröd småkaka möter knäckig bärpaj i den här ljuvliga kakan som jag har valt att kalla för knäckiga smulpajsgrottor. Goda som de är, ännu godare med vaniljsås. En riktigt somrig småkaka som är perfekt att ta med sig ut på sommarens äventyr.

knäckig smulpaj

Receptet ger 16 stora eller 24 små smulpajsgrottor.

Fyllning

150 g frysta bär

2 msk syltsocker

2 tsk majsstärkelse eller potatismjöl

Knäckig smuldeg

75 g smör

1 dl strösocker

1 krm salt

1,5 dl havregryn

0,75 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

0,25 dl ljus sirap

Mördeg

4,5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g rumsvarmt, mjukt smör

Gör såhär:

  1. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Knäckig smuldeg: I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
  3. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet. Ställ åt sidan.
  4. Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  5. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
  6. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  7. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
  8. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  9. Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med bärfyllning, toppa med knäckig smuldeg och grädda smulpajsgrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

1 Kommentar
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ulrika
Ulrika
3 månader sedan

Det står 1dl sylt i receptet, truckfelsnisse? 🥰

Last edited 3 månader sedan by Ulrika
1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x