
Mjukspröd småkaka möter knäckig bärpaj i den här ljuvliga kakan som jag har valt att kalla för knäckiga smulpajsgrottor. Goda som de är, ännu godare med vaniljsås. En riktigt somrig småkaka som är perfekt att ta med sig ut på sommarens äventyr.

Receptet ger 16 stora eller 24 små smulpajsgrottor.
Fyllning
150 g frysta bär
2 msk syltsocker
2 tsk majsstärkelse eller potatismjöl
Knäckig smuldeg
75 g smör
1 dl strösocker
1 krm salt
1,5 dl havregryn
0,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,25 dl ljus sirap
Mördeg
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt, mjukt smör
Gör såhär:
- Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål. Ställ åt sidan.
- Knäckig smuldeg: I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
- Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet. Ställ åt sidan.
- Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
- Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
- Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
- Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
- Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
- Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med bärfyllning, toppa med knäckig smuldeg och grädda smulpajsgrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
Det står 1dl sylt i receptet, truckfelsnisse? 🥰