Knäckiga smulpajsgrottor

Knäckiga smulpajsgrottor med syrliga bär.

Mjukspröd småkaka möter knäckig bärpaj i den här ljuvliga kakan som jag har valt att kalla för knäckiga smulpajsgrottor. Goda som de är, ännu godare med vaniljsås. En riktigt somrig småkaka som är perfekt att ta med sig ut på sommarens äventyr.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

smulpajsgrottor

Knäckiga smulpajsgrottor

Portioner: 16-24

Ingredienser

Fyllning
150 g frysta bär
2 msk syltsocker
2 tsk majsstärkelse eller potatismjöl

Knäckig smuldeg
75 g smör
1 dl strösocker
1 krm salt
1,5 dl havregryn
0,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,25 dl ljus sirap

Mördeg
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt, mjukt smör

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 16-24 st

Ingredienser

Fyllning
150 g frysta bär
2 msk syltsocker
2 tsk majsstärkelse eller potatismjöl

Knäckig smuldeg
75 g smör
1 dl strösocker
1 krm salt
1,5 dl havregryn
0,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,25 dl ljus sirap

Mördeg
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt, mjukt smör

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger 16 stora eller 24 små smulpajsgrottor.

  1. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Knäckig smuldeg: I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
  3. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet. Ställ åt sidan.
  4. Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  5. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
  6. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  7. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
  8. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  9. Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med bärfyllning, toppa med knäckig smuldeg och grädda smulpajsgrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger 16 stora eller 24 små smulpajsgrottor.

  1. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Knäckig smuldeg: I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
  3. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet. Ställ åt sidan.
  4. Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  5. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
  6. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  7. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
  8. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  9. Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med bärfyllning, toppa med knäckig smuldeg och grädda smulpajsgrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ulrika
Ulrika
1 year ago

Det står 1dl sylt i receptet, truckfelsnisse? 🥰

Last edited 1 year ago by Ulrika

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?