
Inlägget är i annonssamarbete med Dansukker
Är inte knäckiga smulpajer bland det finaste vi har? Nu när vi har en massa härliga bär i säsong passar jag verkligen på att göra just mycket smulpajer. Det är så kravlöst att baka och så gott att äta. Perfekt sensommarfika helt enkelt.
Jag gör min smuldeg med Dansukker Rörsocker för att göra den knäckig utan att den blir sötsliskig. Den söta smaken blir inte lika framhävande tack vare att rörsocker inte är lika raffinerat som vanligt strösocker. För att bärfyllningen ska bli fyllig och fast och inte gojsig och vattnig (och därmed också förstöra knäckigheten i smuldegen) så använder jag Dansukker Syltsocker som innehåller lite pektin.
Receptet bakas i en rund pajform med diameter på 20 cm, vilket ger en paj på 6-8 bitar. En steg för steg-video på hur du gör den här himmelska pajen, hittar du på min instagram @mykitchenstories.se.
Fyllning:
500 g bär av valfri sort, gärna färska. Jag använde björnbär och blåbär, men ta det du har hemma.
0,5 dl Dansukker Syltsocker
2-3 tsk potatismjöl eller majsstärkelse
Knäckig smuldeg:
175 g smör
2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
Vaniljglass till servering
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke.
- Smält smöret till degen i en kastrull.
- Blanda ihop alla torra ingredienser till degen i en bunke. Tillsätt smält smör och ljus sirap. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
- Fördela bärfyllningen i botten på pajformen. Smula över degen och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
TIPS!
- Gör pajen vegansk (mjölkfri) genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin
- Pajen gör du enkelt glutenfri genom att byta ut havregryn mot glutenfria havregryn och vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.