Världens godaste smulpaj är en knäckig och lite seg blåbärspaj med en knäckig yta med smak av havregryn och en fyllig insida med massor med blåbär.
Det här mina vänner, är kanske världens godaste blåbärspaj som är som sommar i en pajform. Det är något särskilt med den knäckiga som blir lite seg, smakar både sött och salt med lite havregryn och som det under sig gömmer en fantastiskt fyllig och god blåbärsfyllning. Denna knäckiga blåbärspaj bara måste ni prova.
Den är så tacksam att servera till sina fikagäster och går snabbt att baka!
När jag gör pajer som dessa så använder jag syltsocker i fyllningen istället för vanligt strösocker. Det binder ihop fyllningen så mycket bättre så att den knäckiga ytan håller sig knäckig flera dagar efter att den är bakad. Har man en för blöt fyllning så blir den knäckiga ytan också det.
Har du inte blåbär hemma eller vill blanda upp med andra bär eller byta ut mot t. ex hallon så funkar det utmärkt att bara byta av rakt av. Enda skillnaden är om du skulle använda jordgubbar, då skulle jag rekommendera att man använder färska jordgubbar istället för frysta.
Författare: Camilla Hamid.
Hej Camilla kan man byta ut syltsocker till vanligt strösocker, hur mycket dl behöver jag av det?
Hejhej! Du kan byta ut syltsockret mot samma mängd strösocker 🙂
Åh tack för svaret , en sak till om man råka ha för mycket smör går det att rädda pajen?
Ser so delicious 😋 ut manshaallah, istället syltsocker, vad kan man använda?. Kan inte hitta syltsocker här i usa? Tackar💞
Vanligt strösocker går också bra 🙂
Thanks beautiful 💞
Går det att använda rabarber istället för blåbär?
Ja! Men då skulle jag tillföra lite vätska till rabarbern i form av t ex citronsaft 🙂
👍🏻
Kan man änvända äpplen istället för blåbär?🥰
Det kan man 🙂
Stämmer mängden smör? Min deg blev inte så där fast som din på bilden utan väldigt rinnig. 🙂
Undrade samma sak men min blev knäckig och god ändå 🥰
måste man ha något socker alls i fyllningen?
Utan socker blir fyllningen bara en lös sörja. MEN om du vill ha mindre socker så kan du byta ut strösockret mot sötströ 🙂
Hej, kan man ersätta sirapen med socker? //Maria
Hejhej! Det kan du men konsistensen kommer inte att bli lika knäckig 🙂
Kan man använda honung istället för sirap?
Det funkar utmärkt 🙂
Ska djupfrysta blåbär tina innan man blandar fyllningen?
Du behöver inte tina blåbären innan 🙂
Ska prova receptet i morgon! Ser jättegott ut 😋
En petitess bara: för glutenfritt skriver du om att byta ut mjölet. Du borde lägga till att havregrynen måste vara glutenfria, risk finns annars att folk säger att kakan är glutenfri. För de med celiaki kan det bli katastrof!
Tack för alla dina inspirerande inlägg ❤️!
Hej Camilla
Varför använder du syltsocker?
Mvh Therese
Hej Camilla syltsockret gör så att den blir extra krispig😄
Precis 🙂
Kan man andvända en köksaccistent?
Absolut 🥰
Supergod! Kommer garanterat att göras fler gånger. Gjorde en vegansk variant med ICAs mjölkfria margarin, gick finfint!
Väldigt gott!
Hej! Kan man ersätta sirapen med något annat?
Honung 🥰
Hej! Vill bjuda mina kollegor på denna underbara paj! Hur kan jag omvandla mängder till långpanna? Vi är drygt 20 pers. och jag kan lätt äta 1/3 paj själv!
Hej, kan man frysa denna paj?
Hejhej! Förlåt för sent svar. Det går alldeles utmärkt 😍
Hej! Om man vill ha den glutenfri så står det att man ska använda 2,5dl mjölmix.. men i recepten står det 1,5 dl vanligt mjöl. Stämmer det att mängden ska ökas?
Hej!
En fantastisk god knackig blåbärspaj. Jag minskade med socker i degen jag tog1,5 dl. Sedan tog jag lite flingsalt på pajen innan jag gräddade den. Super
Hejhej! Förlåt för sent svar, åh tack snälla du! 😍
Hej, vad ska jag tänka på om jag vill göra samma mängd som receptet men byta ut formen till flera mindre portions formar?
Denna var så god😍 Kan man använda en pajform som är 30 cm? Hur påverkas gräddtiden?
Hejhej! Ja det kan du, då blir pajen tunnare och gräddningstiden kortare 🙂
Kan man byta ut till hallon istället, och hur många gram ska man ha då?
Hejhej, förlåt för sent svar. Lika mycket blir bra! <3
Den blev jättegod verkligen! 👍Vill göra den igen men går det att göra den mindre söt på något sätt? Bara att ta mindre socker? ☺️
Hej hej! Kul att ni gillade den. Precis, bara att dra ner på sockret! 😊
“Degen” var jätte god skulle man kunna använda till annat? Typ kakor eller någon bakelse kanske så gott
Man skulle absolut bara kunna klicka ut den på en plåt för att få kakor 🙂
Kan man frysa in den efter man har bakat klart den i ugnen för att sen snabbt värma till den i ugnen när man får gäster? (Tänkte göra många små pajer)
Mvh:Therese
Hej hej! Går jättebra 💕
Kan jag byta ut blåbär mot hallon?
Hejhej! Det går bra <3
kan man bytta sirap mot honung?
Funkar utmärkt men ger en lite annan smak ❤️
Tack Camilla du är bäst ❤
Tack själv fina du 😍
Hej Camilla ska man lägga mer majstärkelse ifall man byter syltsocker till vanligt?
Hej!
Fina du, undrar om jag kan byta ut ljus sirap mot vit sirap?
Hejhej! Det funkar men ger en annan smak <3
Hej Camilla!
Om man skulle vilja går det att byta ut havregrynen till kokos, och i så fall vilken mängd kokos ska man ta?
Hejhej! Ursäkta sent svar, testade du byta ut det till kokos? Hur blev det 😍
Underbar paj! Gjort den flera gånger nu. Men jag gör den utan socker på bären då jag tycker det blir lite väl sött. Nackdelen med det är då att ytan inte blir lika hård. Kan man komma runt det på något sätt utan att behöva sockra fyllningen?
Hej!
Tack för en supergod paj! 😍
Undrar varför man har 1 dl mer glutenfri mjölmix än vetemjöl..?
Tack på förhand! 🙏🏼✨
Hejhej! Tack själv 🥰 Glutenfritt mjöl suger inte åt sig lika mycket vätska som vanligt mjöl vilket gör att man ibland behöver öka på lite.
Otroligt god paj 🤤 skulle dock vilja ha fyllningen något mer “rinnig”. Hur gör jag för att få det? Mindre syltsocker och lite strösocker eller mindre stärkelse?
Hejhej! Förlåt för sent svar. Visst är den magisk? 😍 Ja precis, dra ner på dem!
Hej,jätte god paj,har lagat den flera gånger. Men kan man byta ut vetemjölet mot maizenamjöl eller potatismjöl.och är mängden samma.
Hejhej! Jag har tyvärr inte testat men om du provar får du gärna meddela hur det gick ❤️
Hej Camilla! Jag älskar dina bakrecept! Jag ska servera pajen den 11 juni -22 till 35 personer, och har två fyrkantiga formar som är 20 x 30 cm plus en rund med diameter 23 cm. Hur mycket ska jag öka ingredienserna per kantig form? Blåbär från egna buskar finns det gott om i frysen… Tusen tack!
Hejhej, tack fina du! Jag tänker att en enkel sats på de fyrkantiga kanske räcker, du kan öka med en halv sats till per form för att vara på den säkra sidan = extra gottigt 🥰
Tusen tack för ditt snabba svar, Camilla! Alla de recept jag följt har blivit så goda, så du är min enda källa av sött och bakat 🙂 Tack för allt du gör för oss gottegrisar!
Förresten, gjorde precis din glutenfria kladdkaka, den blev mycket lyckad!
Har ett tips och det är att ha pärlsocker i pajdegen. Blir mycket gott
Vilket smarrigt tips! 🤩
hej, kan man frysa den, lagar idag men ska servera först måndag eller tisdag! hur tinar man bäst och när ska man frysa ner? tack för underbart recept
Åh vilken fantastisk och god blåbärspaj den blev. Stort tack Camilla för ett superbra recept.
Vad fint att du gillade den! Tack själv 🥰
Fantastiskt god & smarrig paj😋undrar om man kan förbereda allt & sen baka pajen under tiden man äter huvudrätt?
Det går jättebra! 🥰
Så himla god paj! Smälte vit choklad i smöret denna gång, hett tips!
Wow 🤩 låter magiskt!
Hej! Blir den lika knäckig och seg om man fryser den? Hur länge och på hur många grader ska man ha den i ugnen sen efter frysen?
Hejhej! Den förlorar mycket av sin knäckighet när man tinar den tyvärr ❤️ När du ska tina den kan du köra på 200 grader i 5-10 minuter.
Blev perfekt 😋Körde på en halv dl mindre socker i smeten för gillar inte för sött och bytte ut en halv dl socker mot farinsocker. Blev definitivt sött nog 😁Gjorde in 30 x 20 form så blev tunn men knäckig
Mums 😍 tack för att du gilla den!