Knäckig blåbärspaj

Världens godaste smulpaj är en knäckig och lite seg blåbärspaj med en knäckig yta med smak av havregryn och en fyllig insida med massor med blåbär.

Det här mina vänner, är kanske världens godaste blåbärspaj som är som sommar i en pajform. Det är något särskilt med den knäckiga som blir lite seg, smakar både sött och salt med lite havregryn och som det under sig gömmer en fantastiskt fyllig och god blåbärsfyllning. Denna knäckiga blåbärspaj bara måste ni prova.

Den är så tacksam att servera till sina fikagäster och går snabbt att baka!

När jag gör pajer som dessa så använder jag syltsocker i fyllningen istället för vanligt strösocker. Det binder ihop fyllningen så mycket bättre så att den knäckiga ytan håller sig knäckig flera dagar efter att den är bakad. Har man en för blöt fyllning så blir den knäckiga ytan också det.

Har du inte blåbär hemma eller vill blanda upp med andra bär eller byta ut mot t. ex hallon så funkar det utmärkt att bara byta av rakt av. Enda skillnaden är om du skulle använda jordgubbar, då skulle jag rekommendera att man använder färska jordgubbar istället för frysta.

Vill du veta precis hur knäckig och god den här blåbärspajen blir så ska du kolla på videon ovan. Glöm inte att slå på ljudet för maximal njutning!

Författare: Camilla Hamid.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
knäckig blåbärspaj

Knäckig blåbärspaj

Portioner: 6-8

Ingredienser

Fyllning:
500 g frysta eller färska blåbär
0,5 dl syltsocker
2-3 tsk potatismjöl eller majsstärkelse

Knäckig smuldeg:
175 g smör
2 dl strösocker
2 krm salt
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl ljus sirap

Tips!

  • Knäckig blåbärspaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Fyllning:
500 g frysta eller färska blåbär
0,5 dl syltsocker
2-3 tsk potatismjöl eller majsstärkelse

Knäckig smuldeg:
175 g smör
2 dl strösocker
2 krm salt
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl ljus sirap

TIPS!

  • Knäckig blåbärspaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en pajform med diameter på 20-23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och lägg i pajformen.
  3. I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
  4. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på bärfyllninge. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över bären.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.
  6. Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en pajform med diameter på 20-23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och lägg i pajformen.
  3. I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
  4. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på bärfyllninge. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över bären.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.
  6. Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!

Dela receptet

4.1 36 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
83 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tamanna
Tamanna
4 years ago

Hej Camilla kan man byta ut syltsocker till vanligt strösocker, hur mycket dl behöver jag av det?

Tamanna
Tamanna
Svara till  camillahamid
4 years ago

Åh tack för svaret , en sak till om man råka ha för mycket smör går det att rädda pajen?

Samira
Samira
4 years ago

Ser so delicious 😋 ut manshaallah, istället syltsocker, vad kan man använda?. Kan inte hitta syltsocker här i usa? Tackar💞

Samira
Samira
Svara till  camillahamid
4 years ago

Thanks beautiful 💞

Lina
Lina
4 years ago

Går det att använda rabarber istället för blåbär?

Josefine
Josefine
4 years ago

👍🏻

Last edited 4 years ago by Josefine
Nicky
Nicky
4 years ago

Kan man änvända äpplen istället för blåbär?🥰

Neta
Neta
4 years ago

Stämmer mängden smör? Min deg blev inte så där fast som din på bilden utan väldigt rinnig. 🙂

Jemilia
Jemilia
Svara till  Neta
4 years ago

Undrade samma sak men min blev knäckig och god ändå 🥰

Last edited 4 years ago by Jemilia
frida
frida
4 years ago

måste man ha något socker alls i fyllningen?

Maria Ghildiyal
Maria Ghildiyal
4 years ago

Hej, kan man ersätta sirapen med socker? //Maria

Anis
Anis
Svara till  camillahamid
2 years ago

Kan man använda honung istället för sirap?

Annika
Annika
4 years ago

Ska djupfrysta blåbär tina innan man blandar fyllningen?

Marika Johansson
Marika Johansson
4 years ago

Ska prova receptet i morgon! Ser jättegott ut 😋
En petitess bara: för glutenfritt skriver du om att byta ut mjölet. Du borde lägga till att havregrynen måste vara glutenfria, risk finns annars att folk säger att kakan är glutenfri. För de med celiaki kan det bli katastrof!
Tack för alla dina inspirerande inlägg ❤️!

Therese
Therese
4 years ago

Hej Camilla
Varför använder du syltsocker?
Mvh Therese

Linda
Linda
Svara till  Therese
4 years ago

Hej Camilla syltsockret gör så att den blir extra krispig😄

Stina
4 years ago

Kan man andvända en köksaccistent?

Jamina
Jamina
4 years ago

Supergod! Kommer garanterat att göras fler gånger. Gjorde en vegansk variant med ICAs mjölkfria margarin, gick finfint!

Angelina
Angelina
4 years ago

Väldigt gott!

Emma
Emma
4 years ago

Hej! Kan man ersätta sirapen med något annat?

Johanna
Johanna
4 years ago

Hej! Vill bjuda mina kollegor på denna underbara paj! Hur kan jag omvandla mängder till långpanna? Vi är drygt 20 pers. och jag kan lätt äta 1/3 paj själv!

Lisbeth Johannesson
Lisbeth Johannesson
4 years ago

Hej, kan man frysa denna paj?

Malin
Malin
4 years ago

Hej! Om man vill ha den glutenfri så står det att man ska använda 2,5dl mjölmix.. men i recepten står det 1,5 dl vanligt mjöl. Stämmer det att mängden ska ökas?

Anne-Marie Karlsson
Anne-Marie Karlsson
4 years ago

Hej!
En fantastisk god knackig blåbärspaj. Jag minskade med socker i degen jag tog1,5 dl. Sedan tog jag lite flingsalt på pajen innan jag gräddade den. Super

Julia
Julia
4 years ago

Hej, vad ska jag tänka på om jag vill göra samma mängd som receptet men byta ut formen till flera mindre portions formar?

Nora
Nora
4 years ago

Denna var så god😍 Kan man använda en pajform som är 30 cm? Hur påverkas gräddtiden?

Ebba Sabel
Ebba Sabel
3 years ago

Kan man byta ut till hallon istället, och hur många gram ska man ha då?

Julia
Julia
3 years ago

Den blev jättegod verkligen! 👍Vill göra den igen men går det att göra den mindre söt på något sätt? Bara att ta mindre socker? ☺️

Elin
Elin
3 years ago

“Degen” var jätte god skulle man kunna använda till annat? Typ kakor eller någon bakelse kanske så gott

Therese
Therese
3 years ago

Kan man frysa in den efter man har bakat klart den i ugnen för att sen snabbt värma till den i ugnen när man får gäster? (Tänkte göra många små pajer)
Mvh:Therese

Ebba
Ebba
3 years ago

Kan jag byta ut blåbär mot hallon?

Giselle
Giselle
3 years ago

kan man bytta sirap mot honung?

May sadik
May sadik
3 years ago

Tack Camilla du är bäst ❤

Arthur
Arthur
3 years ago

Hej Camilla ska man lägga mer majstärkelse ifall man byter syltsocker till vanligt?

Esra
Esra
3 years ago

Hej!
Fina du, undrar om jag kan byta ut ljus sirap mot vit sirap?

Lotta
Lotta
3 years ago

Hej Camilla!
Om man skulle vilja går det att byta ut havregrynen till kokos, och i så fall vilken mängd kokos ska man ta?

Maria
Maria
3 years ago

Underbar paj! Gjort den flera gånger nu. Men jag gör den utan socker på bären då jag tycker det blir lite väl sött. Nackdelen med det är då att ytan inte blir lika hård. Kan man komma runt det på något sätt utan att behöva sockra fyllningen?

Last edited 3 years ago by Maria
Therése
3 years ago

Hej!
Tack för en supergod paj! 😍
Undrar varför man har 1 dl mer glutenfri mjölmix än vetemjöl..?
Tack på förhand! 🙏🏼✨

Ida
Ida
3 years ago

Otroligt god paj 🤤 skulle dock vilja ha fyllningen något mer “rinnig”. Hur gör jag för att få det? Mindre syltsocker och lite strösocker eller mindre stärkelse?

Kamilla
Kamilla
3 years ago

Hej,jätte god paj,har lagat den flera gånger. Men kan man byta ut vetemjölet mot maizenamjöl eller potatismjöl.och är mängden samma.

Leena Liljestrand
2 years ago

Hej Camilla! Jag älskar dina bakrecept! Jag ska servera pajen den 11 juni -22 till 35 personer, och har två fyrkantiga formar som är 20 x 30 cm plus en rund med diameter 23 cm. Hur mycket ska jag öka ingredienserna per kantig form? Blåbär från egna buskar finns det gott om i frysen… Tusen tack!

Leena Liljestrand
Svara till  camillahamid
2 years ago

Tusen tack för ditt snabba svar, Camilla! Alla de recept jag följt har blivit så goda, så du är min enda källa av sött och bakat 🙂 Tack för allt du gör för oss gottegrisar!

Last edited 2 years ago by Leena Liljestrand
Leena Liljestrand
Svara till  camillahamid
2 years ago

Förresten, gjorde precis din glutenfria kladdkaka, den blev mycket lyckad!

Renée
Renée
2 years ago

Har ett tips och det är att ha pärlsocker i pajdegen. Blir mycket gott

emelie
emelie
2 years ago

hej, kan man frysa den, lagar idag men ska servera först måndag eller tisdag! hur tinar man bäst och när ska man frysa ner? tack för underbart recept

Lilly
Lilly
2 years ago

Åh vilken fantastisk och god blåbärspaj den blev. Stort tack Camilla för ett superbra recept.

Annika Bergkvist
Annika Bergkvist
Svara till  camillahamid
2 years ago

Fantastiskt god & smarrig paj😋undrar om man kan förbereda allt & sen baka pajen under tiden man äter huvudrätt?

Felicia
Felicia
2 years ago

Så himla god paj! Smälte vit choklad i smöret denna gång, hett tips!

Eva Andersson
Eva Andersson
2 years ago

Hej! Blir den lika knäckig och seg om man fryser den? Hur länge och på hur många grader ska man ha den i ugnen sen efter frysen?

Hanna
1 month ago

Blev perfekt 😋Körde på en halv dl mindre socker i smeten för gillar inte för sött och bytte ut en halv dl socker mot farinsocker. Blev definitivt sött nog 😁Gjorde in 30 x 20 form så blev tunn men knäckig

Last edited 1 month ago by Hanna

Tips!

  • Knäckig blåbärspaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?