Min absoluta favoritchokladsort är den med hela hasselnötter i. Mörk eller ljus spelar ingen roll, bara det är hela hasselnötter i så är jag mer än nöjd. Och ni vet, kladdkaka är ju inte direkt något man tackar nej till heller så dessa två saker i ett och samma bakverk vart bara tvungen att bli av! Resultatet blev den här drömgoda, perfekt kladdiga kladdkakan toppad med en kolatryffel med helnötschoklad.
Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar. Bäst smakar den efter att ha fått stå i kylskåpet över natten.
Ingredienser (kladdkaka):
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker strö
1 krm äkta vaniljpulver
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Smält smöret och blanda försiktigt ihop med resten av ingredienserna till en jämn smet. Bara precis så att allt går ihop.
- Häll upp smeten i en rund form täckt med bakplåtspapper och och grädda i mitten av ugnen i ca 17 minuter. Kladdkaka ska vara färdig i kanterna men fortfarande lös i mitten.
- Låt kladdkaka svalna i kylskåpet medan du förbereder tiramisutoppingen. Ställ den bara precis som den är, i formen, direkt i kylskåpet. Ta inte av kanterna på formen förrän du toppat med helnötskolatryffeln och allting stelnat i kylskåpet.
Ingredienser (kolatryffel med helnötschoklad):
1 dl strösocker
2 dl mörk sirap
200 g mjölkchoklad med hela hasselnötter
3 dl corn flakes
1 nypa salt
Gör såhär:
- Smält samman strösocker och mörk sirap i en kastrull på medelvärme.
- Grovhacka helnötschokladen och tillsätt det i kastrullen. Rör om hela tiden tills allt smält samman till en jämn smet.
- Ta bort kastrullen från värmen och krossa ner corn flakes och en nypa salt. Blanda tills allt fördelat sig jämn i smeten och häll sedan över tryffelsmeten över kladdkakan.
- Låt kladdkakan stå i kylskåpet i minst 4 h eller tills tryffeltoppingen stelnat. Den är mjuk att skära i men ska ha hunnit stabilisera sig när den svalnat innan servering.