Kladdkaka med helnötstryffel

kladdkakaheltnöttryffel1Min absoluta favoritchokladsort är den med hela hasselnötter i. Mörk eller ljus spelar ingen roll, bara det är hela hasselnötter i så är jag mer än nöjd. Och ni vet, kladdkaka är ju inte direkt något man tackar nej till heller så dessa två saker i ett och samma bakverk  vart bara tvungen att bli av! Resultatet blev den här drömgoda, perfekt kladdiga kladdkakan toppad med en kolatryffel med helnötschoklad.

kladdkakahelnöttryffel2Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar. Bäst smakar den efter att ha fått stå i kylskåpet över natten.

Ingredienser (kladdkaka):

100 g smör

1,5 dl strösocker

1 dl brunt farinsocker strö

1 krm äkta vaniljpulver

2 ägg

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

1 krm salt

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret och blanda försiktigt ihop med resten av ingredienserna till en jämn smet. Bara precis så att allt går ihop.
  3. Häll upp smeten i en rund form täckt med bakplåtspapper och och grädda i mitten av ugnen i ca 17 minuter. Kladdkaka ska vara färdig i kanterna men fortfarande lös i mitten.
  4. Låt kladdkaka svalna i kylskåpet medan du förbereder tiramisutoppingen. Ställ den bara precis som den är, i formen, direkt i kylskåpet. Ta inte av kanterna på formen förrän du toppat med helnötskolatryffeln och allting stelnat i kylskåpet.

 

Ingredienser (kolatryffel med helnötschoklad):

1 dl strösocker

2 dl mörk sirap

200 g mjölkchoklad med hela hasselnötter

3 dl corn flakes

1 nypa salt

 

Gör såhär:

  1. Smält samman strösocker och mörk sirap i en kastrull på medelvärme.
  2. Grovhacka helnötschokladen och tillsätt det i kastrullen. Rör om hela tiden tills allt smält samman till en jämn smet.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och krossa ner corn flakes och en nypa salt. Blanda tills allt fördelat sig jämn i smeten och häll sedan över tryffelsmeten över kladdkakan.
  4. Låt kladdkakan stå i kylskåpet i minst 4 h eller tills tryffeltoppingen stelnat. Den är mjuk att skära i men ska ha hunnit stabilisera sig när den svalnat innan servering.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x