Kladdkaka med chokladmousse & salt kola

Fotograf: Ulrika Pousette

Drömgod kladdkaka med chokladmousse och salt kola.

När du får craving för något genomchokladigt, kladdigt och sött, då tycker jag att du ska prova denna kladdkaka. Kladdig kladdkaka med fluffig chokladmousse och salt kolasås. En riktig dröm när det kommer till kladdkaka! Som en chokladtårta i kladdkaksformat.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

kladdkaka med chokladmousse och salt kola

Kladdkaka med chokladmousse & salt kola

Portioner: 6-8

Ingredienser

Chokladmousse:
300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
4 äggulor
4 dl vispgrädde

Salt kola:
1,5 dl strösocker
2 msk vatten
1,5 dl vispgrädde
25 g smör
0,5 tsk flingsalt

Kladdkaka:
300 g smör
4,5 dl strösocker
2,5 dl kakao
0,5 tsk salt
4 ägg
2,25 dl vetemjöl

Dekoration:
färska hallon
röd oxalis

Tips!

Gör glutenfri kladdkaka genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Chokladmousse:
300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
4 äggulor
4 dl vispgrädde

Salt kola:
1,5 dl strösocker
2 msk vatten
1,5 dl vispgrädde
25 g smör
0,5 tsk flingsalt

Kladdkaka:
300 g smör
4,5 dl strösocker
2,5 dl kakao
0,5 tsk salt
4 ägg
2,25 dl vetemjöl

Dekoration:
färska hallon
röd oxalis

TIPS!

Gör glutenfri kladdkaka genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 6-8 generösa bitar kladdkaka med chokladmousse.

  1. Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  2. Låt chokladen svalna lite innan du blandar ner en äggula i taget. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  3. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  4. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  5. Förvara chokladmoussen i kylskåpet för att stelna.
  6. Salt kola: Blanda strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
  7. Tillsätt grädden och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
  9. Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur.
  10. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  11. Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
  12. Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
  13. Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  14. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten av kakan är vobblig.
  15. Låt kladdkakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylskåpet i minst 4h, helst över natten.
  16. Montering & dekoration: Spritsa eller bre chokladmoussen på kladdkakan. Garnera med salt kola, färska hallon och röd oxalis.
  17. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 6-8 generösa bitar kladdkaka med chokladmousse.

  1. Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  2. Låt chokladen svalna lite innan du blandar ner en äggula i taget. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  3. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  4. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  5. Förvara chokladmoussen i kylskåpet för att stelna.
  6. Salt kola: Blanda strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
  7. Tillsätt grädden och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
  9. Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur.
  10. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  11. Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
  12. Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
  13. Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  14. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten av kakan är vobblig.
  15. Låt kladdkakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylskåpet i minst 4h, helst över natten.
  16. Montering & dekoration: Spritsa eller bre chokladmoussen på kladdkakan. Garnera med salt kola, färska hallon och röd oxalis.
  17. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.8 12 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
emil.gronberg@gmail.com
emil.gronberg@gmail.com
1 year ago

Hej 🥰 Går denna ljuvliga kaka att göra vegansk ? ❤️

Tips!

Gör glutenfri kladdkaka genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?