Kladdkaka med apelsinblomskola

kladdkakaapelsinblomkola1

Jag får inte nog av kladdkakor! Det är ju bara så himla gott! Även om den klassiska enkla kladdkakan eller en kladdkaka med enkla chokladsmaker alltid funkar så älskar jag att experimentera med kladdkakan i olika utföranden. I vintras så fick jag besök av lokaltidningen och inför deras besök hade jag bakat den här kladdkakan med apelsinblomskola. För den insatte så är det apelsinblomvatten som ger många kakor i nordafrika och mellanöstern sina klassiska smaker. De flesta känner nog igen smaken från baklava. kladdkakaapelsinblomkola2

Det smakar alltså inte apelsin som i frukten apelsin utan är en blommig smak som smakar helt fantastiskt tillsammans med kola och choklad. Dessutom hade jag i ett kryddmått vaniljpulver den här gången som lyfte kolatoppingen på den här kladdkakan till helt nya nivåer. Känner ni för att prova en lite lyxigare kladdkaka så är det här helt klart kladdkakan för er.kladdkakaapelsinblomkola3

Jag har provat många varianter på kladdkaka med kolatopping och personligen så föredrar jag ett tunt kolatäcke. Det blir lätt lite för mycket annars. I det här receptet tycker jag att det blev alledeles lagom med kola utan att kladdkakan ”försvinner”.kladdkakaapelsinblomkola4

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Ingredienser (kladdkaka):

100 g smör

1,5 dl strösocker

1 dl brunt farinsocker strö

1 krm äkta vaniljpulver

2 ägg

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

1 krm salt

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Blanda lätt ihop strösocker, farinsocker, vaniljpulver och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.
  4. I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  7. Låt kladdkakan stå i kylskåpet medan du förbereder kolatoppingen.

 

Ingredienser (apelsinblomskola):

1 dl strösocker

1,5 dl vispgrädde

0,75 dl ljus sirap

25 g smör

1 krm äkta vaniljpulver

2 tsk apelsinblomvatten

grovhackade pistagenötter till garnering

 

Gör såhär:

  1. Lägg strösocker, vispgrädde, sirap, vaniljpulver och smör i en kastrull.
  2. Låt koka upp under omrörning och tillsätt sedan apelsinblomvattnet.
  3. Kolan är färdig vid 125 grader.
  4. Häll kolan över kladdkakan och ställ i kylskåpet för att stelna.
  5. Garnera kladdkakan med pistagenötter innan kolans stelnat helt och hållet så att de fäster bra.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x