Kladdkaka med apelsinblomskola

Jag får inte nog av kladdkakor! Det är ju bara så himla gott! Även om den klassiska enkla kladdkakan eller en kladdkaka med enkla chokladsmaker alltid funkar så älskar jag att experimentera med kladdkakan i olika utföranden. I vintras så fick jag besök av lokaltidningen och inför deras besök hade jag bakat den här kladdkakan med apelsinblomskola. För den insatte så är det apelsinblomvatten som ger många kakor i nordafrika och mellanöstern sina klassiska smaker. De flesta känner nog igen smaken från baklava. Det smakar alltså inte apelsin som i frukten apelsin utan är en blommig smak som smakar helt fantastiskt tillsammans med kola och choklad. Dessutom hade jag i ett kryddmått vaniljpulver den här gången som lyfte kolatoppingen på den här kladdkakan till helt nya nivåer. Känner ni för att prova en lite lyxigare kladdkaka så är det här helt klart kladdkakan för er.

Jag har provat många varianter på kladdkaka med kolatopping och personligen så föredrar jag ett tunt kolatäcke. Det blir lätt lite för mycket annars. I det här receptet tycker jag att det blev alledeles lagom med kola utan att kladdkakan “försvinner”.kladdkakaapelsinblomkola4

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Kladdkaka med apelsinblomskola

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (kladdkaka):
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker strö
1 krm äkta vaniljpulver
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt

Ingredienser (apelsinblomskola):
1 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
0,75 dl ljus sirap
25 g smör
1 krm äkta vaniljpulver
2 tsk apelsinblomvatten
grovhackade pistagenötter till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (kladdkaka):
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker strö
1 krm äkta vaniljpulver
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt

Ingredienser (apelsinblomskola):
1 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
0,75 dl ljus sirap
25 g smör
1 krm äkta vaniljpulver
2 tsk apelsinblomvatten
grovhackade pistagenötter till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 20 cm.

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Blanda lätt ihop strösocker, farinsocker, vaniljpulver och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.
  4. I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  7. Låt kladdkakan stå i kylskåpet medan du förbereder kolatoppingen.
  8. Apelsinblomkola: Lägg strösocker, vispgrädde, sirap, vaniljpulver och smör i en kastrull.
  9. Låt koka upp under omrörning och tillsätt sedan apelsinblomvattnet.
  10. Kolan är färdig vid 125 grader.
  11. Häll kolan över kladdkakan och ställ i kylskåpet för att stelna.
  12. Garnera kladdkakan med pistagenötter innan kolans stelnat helt och hållet så att de fäster bra.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 20 cm.

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Blanda lätt ihop strösocker, farinsocker, vaniljpulver och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.
  4. I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  7. Låt kladdkakan stå i kylskåpet medan du förbereder kolatoppingen.
  8. Apelsinblomkola: Lägg strösocker, vispgrädde, sirap, vaniljpulver och smör i en kastrull.
  9. Låt koka upp under omrörning och tillsätt sedan apelsinblomvattnet.
  10. Kolan är färdig vid 125 grader.
  11. Häll kolan över kladdkakan och ställ i kylskåpet för att stelna.
  12. Garnera kladdkakan med pistagenötter innan kolans stelnat helt och hållet så att de fäster bra.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?