
Så fort det blir säsong för svenska jordgubbar så vill jag ha det i typ allt! Idag fick en jordgubbe ta plats i mina skumtoppar. Spröd mördegsbotten, fluffig skumtoppsfyllning med jordgubbsgömma och ett härligt täcke av vit choklad. Ett underbart bakverk som smakar sommar i varje tugga.

Använder du en utstansare med diameter på 4 cm så får du ut 30 stycken jordgubbstoppar.
Ingredienser (mördegskaka):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
eventuellt 1 msk vatten
Ingredienser (fyllning):
3 st äggvitor
1,5 dl strösocker
0,5 tsk agar agar pulver eller 1 tsk gelatinpulver
2 msk vatten
0,5 tsk vaniljpulver
30 stycken jordgubbar
300 g vit choklad
1 tsk neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)
hallonpulver att dekorera med
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke först till en smulig deg och sedan till en hel deg. Går den inte ihop kan du tillsätta vatten.
- Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska blir genomgräddade men bara få lite yta. Låt kakorna svalna helt innan du fyller dem.
- Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp. Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
- Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
- Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
- Skär av bladen på jordgubbarna så att du får en platt yta som kan stå upp. Fäst varje jordgubbe i mitten på varje kaka med hjälp av lite skumtoppsfyllning.
- Spritsa skumtoppsfyllningen runt jordgubben på kakan så att den täcks helt. Ställ alla jordgubbstoppar på en bricka i frysen i minst 1 timme.
- Grovhacka den vita chokladen, lägg i en värmetålig skål och smält över ett vattenbad. Tillsätt olja och rör om. När chokladen svalnat doppar du varje skumtopp i chokladen direkt när du tagit ut dem ur frysen. Dekorera med hallonpulver innan chokladen stelnat helt och hållet.