Jordgubbstoppar

Så fort det blir säsong för svenska jordgubbar så vill jag ha det i typ allt! Idag fick en jordgubbe ta plats i mina skumtoppar. Spröd mördegsbotten, fluffig skumtoppsfyllning med jordgubbsgömma och ett härligt täcke av vit choklad. Ett underbart bakverk som smakar sommar i varje tugga.

Använder du en utstansare med diameter på 4 cm så får du ut 30 stycken jordgubbstoppar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Jordgubbstoppar

Portioner: 30

Ingredienser

Ingredienser (mördegskaka):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
eventuellt 1 msk vatten

Ingredienser (fyllning):
3 st äggvitor
1,5 dl strösocker
0,5 tsk agar agar pulver eller 1 tsk gelatinpulver
2 msk vatten
0,5 tsk vaniljpulver
30 stycken jordgubbar
300 g vit choklad
1 tsk neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)
hallonpulver att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

Ingredienser (mördegskaka):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
eventuellt 1 msk vatten

Ingredienser (fyllning):
3 st äggvitor
1,5 dl strösocker
0,5 tsk agar agar pulver eller 1 tsk gelatinpulver
2 msk vatten
0,5 tsk vaniljpulver
30 stycken jordgubbar
300 g vit choklad
1 tsk neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)
hallonpulver att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke först till en smulig deg och sedan till en hel deg. Går den inte ihop kan du tillsätta vatten.
  3. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska blir genomgräddade men bara få lite yta. Låt kakorna svalna helt innan du fyller dem.
  4. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp. Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
  5. Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
  6. Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
  7. Skär av bladen på jordgubbarna så att du får en platt yta som kan stå upp. Fäst varje jordgubbe i mitten på varje kaka med hjälp av lite skumtoppsfyllning.
  8. Spritsa skumtoppsfyllningen runt jordgubben på kakan så att den täcks helt. Ställ alla jordgubbstoppar på en bricka i frysen i minst 1 timme.
  9. Grovhacka den vita chokladen, lägg i en värmetålig skål och smält över ett vattenbad. Tillsätt olja och rör om. När chokladen svalnat doppar du varje skumtopp i chokladen direkt när du tagit ut dem ur frysen. Dekorera med hallonpulver innan chokladen stelnat helt och hållet.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke först till en smulig deg och sedan till en hel deg. Går den inte ihop kan du tillsätta vatten.
  3. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska blir genomgräddade men bara få lite yta. Låt kakorna svalna helt innan du fyller dem.
  4. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp. Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
  5. Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
  6. Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
  7. Skär av bladen på jordgubbarna så att du får en platt yta som kan stå upp. Fäst varje jordgubbe i mitten på varje kaka med hjälp av lite skumtoppsfyllning.
  8. Spritsa skumtoppsfyllningen runt jordgubben på kakan så att den täcks helt. Ställ alla jordgubbstoppar på en bricka i frysen i minst 1 timme.
  9. Grovhacka den vita chokladen, lägg i en värmetålig skål och smält över ett vattenbad. Tillsätt olja och rör om. När chokladen svalnat doppar du varje skumtopp i chokladen direkt när du tagit ut dem ur frysen. Dekorera med hallonpulver innan chokladen stelnat helt och hållet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?