Jordgubbstårta pizza

Jordgubbstårta som pizza?! Jajamän! En jordgubbstårta pizza som består av en krispig pizzabotten, vaniljkräm, jordgubbssylt och färska jordgubbar. Helt enkelt en jordgubbstårta i pizzaformat. Perfekt för dig som i sista minuten kommer på att du vill baka eller äta jordgubbstårta. En perfekt dessertpizza, helt enkelt!

Oavsett om du gör denna jordgubbstårta pizza på hemmagjord deg eller färdigköpt deg från matbutiken eller pizzarestaurangen så smakar den magiskt. Jag vet att många säger att det bara är att gå in på närmsta pizzarestaurang och be om en pizzadeg och att det är lika många som säger att det inte stämmer. Jag behövde faktiskt tjata mig till att köpa en färdig pizzadeg från vår lokala pizzarestaurang för att jag verkligen inte orkade göra en från grunden men det funkar minst lika bra att använda färdig deg i de pizzakit som säljs i mataffären.

Den utkavlade degen penslas med smör för extra frasighet och sen gräddar jag den på riktigt hög värme, under kort tid för en riktigt god och krispig pizzabotten. Så fort den svalnat så är det bara att bre på hemgjord vaniljkräm, vispad grädde, swirla i lite jordgubbssylt och tillslut dekorera med färska jordgubbar och citronmeliss. Denna jordgubbstårta pizza är en match made in heaven helt enkelt!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

jordgubbstårta pizza

Jordgubbstårta pizza

Portioner: 8

Ingredienser

Deg:
Men helt ärligt, orkar du inte göra egen så funkar det verkligen minst lika bra att köpa färdig deg
10 g färsk jäst (ca 1/4 paket à 50 g)
1,5 dl fingervarmt vatten
1 tsk strösocker
1 nypa salt
1,5 msk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
3-4 dl vetemjöl
25 g smör att pensla bottnarna med

Vaniljkräm:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
4 äggulor
2 msk majsstärkelse
1,5 msk strösocker
0,5 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Dekoration:
2 dl vispgrädde
2 dl jordgubbssylt
100 g färska jordgubbar
citronmeliss att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8st

Ingredienser

Deg:
Men helt ärligt, orkar du inte göra egen så funkar det verkligen minst lika bra att köpa färdig deg
10 g färsk jäst (ca 1/4 paket à 50 g)
1,5 dl fingervarmt vatten
1 tsk strösocker
1 nypa salt
1,5 msk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
3-4 dl vetemjöl
25 g smör att pensla bottnarna med

Vaniljkräm:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
4 äggulor
2 msk majsstärkelse
1,5 msk strösocker
0,5 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Dekoration:
2 dl vispgrädde
2 dl jordgubbssylt
100 g färska jordgubbar
citronmeliss att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger 2 stycken pizza, dvs ca 8 bitar jordgubbstårta pizza.

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp med hjälp av vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna till degen (förutom smör) och hälften av mjölet. Knåda ihop till en kladdig deg och fortsätt knåda medan du tillsätter lite mjöl i taget. Knåda degen tills den blir smidig.
  2. Täck degen med bakduk eller plastfolie och låt jäsa i 1h.
  3. Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme).
  4. Dela degen i två delar och kavla ut delarna tunt. Lägg pizzorna på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Smält smöret i microvågsugnen eller i en kastrull och pensla dina bottnar med det. Nagga hål i bottnarna med en gaffel och grädda dem i mitten av ugnen i ca 6-7 minuter eller tills de får en fin gyllenbrun färg. Låt svalna helt och hållet innan du har på vaniljkräm, grädde och topping.
  6. Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull.
  7. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål.
  9. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du toppar dina pizzor med den.
  10. Toppa med vispad grädde, swirla i lite sylt och dekorera sedan med färska jordgubbar och citronmeliss.
Steg för steg

jordgubbstårta pizza steg för steg

Video

Receptet ger 2 stycken pizza, dvs ca 8 bitar jordgubbstårta pizza.

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp med hjälp av vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna till degen (förutom smör) och hälften av mjölet. Knåda ihop till en kladdig deg och fortsätt knåda medan du tillsätter lite mjöl i taget. Knåda degen tills den blir smidig.
  2. Täck degen med bakduk eller plastfolie och låt jäsa i 1h.
  3. Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme).
  4. Dela degen i två delar och kavla ut delarna tunt. Lägg pizzorna på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Smält smöret i microvågsugnen eller i en kastrull och pensla dina bottnar med det. Nagga hål i bottnarna med en gaffel och grädda dem i mitten av ugnen i ca 6-7 minuter eller tills de får en fin gyllenbrun färg. Låt svalna helt och hållet innan du har på vaniljkräm, grädde och topping.
  6. Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull.
  7. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål.
  9. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du toppar dina pizzor med den.
  10. Toppa med vispad grädde, swirla i lite sylt och dekorera sedan med färska jordgubbar och citronmeliss.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jenny
Jenny
3 years ago

Det här var helt fantastiskt gott! Vi skippade jordgubbssylten och toppade med lite noblesse 🙂 Sen kom vi fram till att det blir nutella nästa gång. Vi behövde heller inte tjata till oss degen, utan blev erbjuden två för 20kr st 🙂

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?