Hemmagjord vaniljsås är den godaste vaniljsåsen. Len, fyllig och med mycket smak av vanilj.
Har du inte gjort hemmagjord vaniljsås tidigare så är detta ditt tecken: det är dags att prova! Inget slår en hemgjord vaniljsås och det är verkligen inte svårt eller tidskrävande. Det är det här receptet beviset på!
Gör såhär:
- Skär en vaniljstång på mitten, skrapa ur fröna och ha ner både vaniljstången skal och frön ner i en kastrull.
- Tillsätt resten av ingredienserna till vaniljsåsen i kastrullen: vispgrädde, mjölk, äggulor, majsstärkelse och florsocker). Vispa ihop till en jämn smet med hjälp av en spiralvisp.
- Låt vaniljsåsen sjuda på medelvärme under konstant omrörning på spisen tills den tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen. Plocka ur vaniljstångens skal ur såsen och häll upp den färdiga vaniljsåsen i en burk med tätt slutande lock eller i en skål som du täcker med plastfolie.
- Vaniljsåsen kan serveras både varm och kall. Godast är den kall när smakerna fått sätta sig. Vaniljsåsen håller i kylskåpet i lufttät burk i minst 4 dagar. Efter en dag eller så i kylskåpet kan såsen tjocka till sig lite, då är det bara att röra ner lite mjölk så blir den rinnig igen.
Hej Camilla,
Lite OT här för jag har en fråga om dina kärleksmums på köket.se. I glasyren står det att man ska ha 2 dl kakao. Stämmer det verkligen med så mycket kakao? Tack för alla fina recept.
Ska bli spännande att testa. 🙂
Går det att frysa in vaniljsås?
Finns det något annat man kan använda än vaniljstång ?
Vaniljpulver 🥰
Hur mkt vaniljpulver kan man då ta?🙈
1-2 krm ❤️
Den glasen ska testa😋. Älskar dina recept.♥️
Hej!
Jag skulle vilja öka mängderna för att få
mer vaniljsås. Kan man ta 2 dl mjölk samt 2 dl grädde eller måste man öka på övriga ingredienser med?
Tack på förhand 🙂
Hejhej, du kan dubbla hela receptet för mer vaniljsås 🤗