Hemmagjord vaniljsås

Hemmagjord vaniljsås är den godaste vaniljsåsen. Len, fyllig och med mycket smak av vanilj.

Har du inte gjort hemmagjord vaniljsås tidigare så är detta ditt tecken: det är dags att prova! Inget slår en hemgjord vaniljsås och det är verkligen inte svårt eller tidskrävande. Det är det här receptet beviset på!

Gör såhär:

  1. Skär en vaniljstång på mitten, skrapa ur fröna och ha ner både vaniljstången skal och frön ner i en kastrull.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna till vaniljsåsen i kastrullen: vispgrädde, mjölk, äggulor, majsstärkelse och florsocker). Vispa ihop till en jämn smet med hjälp av en spiralvisp.
  3. Låt vaniljsåsen sjuda på medelvärme under konstant omrörning på spisen tills den tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen. Plocka ur vaniljstångens skal ur såsen och häll upp den färdiga vaniljsåsen i en burk med tätt slutande lock eller i en skål som du täcker med plastfolie.
  4. Vaniljsåsen kan serveras både varm och kall. Godast är den kall när smakerna fått sätta sig. Vaniljsåsen håller i kylskåpet i lufttät burk i minst 4 dagar. Efter en dag eller så i kylskåpet kan såsen tjocka till sig lite, då är det bara att röra ner lite mjölk så blir den rinnig igen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
hemmagjord vaniljsås

Hemmagjord vaniljsås

Portioner: 6

Ingredienser

1 vaniljstång
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk (3% fetthalt)
3 äggulor från stora ägg (storlek L)
1 msk majsstärkelse
3 msk florsocker

Tips!

  • Vaniljstången kan bytas ut mot 0,5 tsk vaniljpasta, 3 krm vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker.
  • Denna vaniljsås funkar utmärkt att göra laktosfri genom att byta ut ingredienserna rakt av mot laktosfria alternativ.
  • Denna vaniljsås är glutenfri.

Dela receptet

Portioner: 6st

Ingredienser

1 vaniljstång
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk (3% fetthalt)
3 äggulor från stora ägg (storlek L)
1 msk majsstärkelse
3 msk florsocker

TIPS!

  • Vaniljstången kan bytas ut mot 0,5 tsk vaniljpasta, 3 krm vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker.
  • Denna vaniljsås funkar utmärkt att göra laktosfri genom att byta ut ingredienserna rakt av mot laktosfria alternativ.
  • Denna vaniljsås är glutenfri.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Skär en vaniljstång på mitten, skrapa ur fröna och ha ner både vaniljstången skal och frön ner i en kastrull.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna till vaniljsåsen i kastrullen: vispgrädde, mjölk, äggulor, majsstärkelse och florsocker). Vispa ihop till en jämn smet med hjälp av en spiralvisp.
  3. Låt vaniljsåsen sjuda på medelvärme under konstant omrörning på spisen tills den tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen. Plocka ur vaniljstångens skal ur såsen och häll upp den färdiga vaniljsåsen i en burk med tätt slutande lock eller i en skål som du täcker med plastfolie.
  4. Vaniljsåsen kan serveras både varm och kall. Godast är den kall när smakerna fått sätta sig. Vaniljsåsen håller i kylskåpet i lufttät burk i minst 4 dagar. Efter en dag eller så i kylskåpet kan såsen tjocka till sig lite, då är det bara att röra ner lite mjölk så blir den rinnig igen.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Skär en vaniljstång på mitten, skrapa ur fröna och ha ner både vaniljstången skal och frön ner i en kastrull.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna till vaniljsåsen i kastrullen: vispgrädde, mjölk, äggulor, majsstärkelse och florsocker). Vispa ihop till en jämn smet med hjälp av en spiralvisp.
  3. Låt vaniljsåsen sjuda på medelvärme under konstant omrörning på spisen tills den tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen. Plocka ur vaniljstångens skal ur såsen och häll upp den färdiga vaniljsåsen i en burk med tätt slutande lock eller i en skål som du täcker med plastfolie.
  4. Vaniljsåsen kan serveras både varm och kall. Godast är den kall när smakerna fått sätta sig. Vaniljsåsen håller i kylskåpet i lufttät burk i minst 4 dagar. Efter en dag eller så i kylskåpet kan såsen tjocka till sig lite, då är det bara att röra ner lite mjölk så blir den rinnig igen.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.4 5 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linda
Linda
3 years ago

Hej Camilla,
Lite OT här för jag har en fråga om dina kärleksmums på köket.se. I glasyren står det att man ska ha 2 dl kakao. Stämmer det verkligen med så mycket kakao? Tack för alla fina recept.

Angelica
Angelica
3 years ago

Ska bli spännande att testa. 🙂
Går det att frysa in vaniljsås?

Rita
Rita
3 years ago

Finns det något annat man kan använda än vaniljstång ?

Edona
Edona
Svara till  camillahamid
2 years ago

Hur mkt vaniljpulver kan man då ta?🙈

christin
christin
3 years ago

Den glasen ska testa😋. Älskar dina recept.♥️

Patcharin
Patcharin
2 years ago

Hej!

Jag skulle vilja öka mängderna för att få
mer vaniljsås. Kan man ta 2 dl mjölk samt 2 dl grädde eller måste man öka på övriga ingredienser med?

Tack på förhand 🙂

Tips!

  • Vaniljstången kan bytas ut mot 0,5 tsk vaniljpasta, 3 krm vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker.
  • Denna vaniljsås funkar utmärkt att göra laktosfri genom att byta ut ingredienserna rakt av mot laktosfria alternativ.
  • Denna vaniljsås är glutenfri.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?